Упродовж 2006—2010 років за рішеннями Київради фонд особливо цінних земель столиці скоротився на 60 відсотків. Про це під час прес-конференції повідомив народний депутат, керівник Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування обставин порушення Конституції та законів України, прийняття протиправних рішень посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу Кирило Куликов.

Водночас він зауважив, що завдяки зусиллям депутатів і громадськості вдалося повернути землі на території «Садиби Мурашка», які було передано в оренду, та скасувати дозвіл на вирубку Святошинського лісу. Крім того, нині у різних судах знаходяться десятки позовів про повернення незаконно виділених земельних ділянок.

За словами голови ТСК, члени комісії також встановили, що ведення земельного кадастру забезпечує Головне управління земельних ресурсів Київської міськдержадміністрації, у той час як законодавством ці повноваження передано Держагенству земельних ресурсів. Однак вищезгадане управління КМДА відмовляється передати кадастр. Таким чином, у Києві фактично відсутня відповідальна за ведення обліку земель інституція.

К. Куликов стверджує, що комісія не є каральним органом, але встановити винних у незаконних земельних оборудках вона зможе, навіть незважаючи на те, що частина документів, затверджених столичними чиновниками, зникла. «Нам удалося отримати протоколи та відеозаписи сесій Київради, на яких ухвалювалися численні корупційні рішення, і нині члени ТСК продовжують їх вивчати», — зазначив він.

Парламентарій також повідомив, що колишнього заступника київського міського голови Олеся Довгого тричі запрошували на засідання ТСК для надання пояснень, але жодного разу він не з’явився, посилаючись на хворобу. А столична прокуратура взагалі відмовляється співпрацювати з ТСК. «Всі органи влади нам надають допомогу, а прокурор Києва чомусь навіть не приходить на засідання комісії», — зазначив К. Куликов.

Говорячи про подальші дії ТСК, народний депутат повідомив, що члени комісії планують розробити законопроект, згідно з яким реєстр землевласників Києва буде відкритим. 

Тим часом

У четвер столичні депутати ухвалили рішення про дострокове припинення повноважень київського міського голови Леоніда Черновецького за його заявою. До наступних виборів повноваження київського міського голови відповідно до ст. 50 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» тимчасово виконуватиме його заступник — секретар Київради Галина Герега. Саме їй Київрада доручила звернутися до Верховної Ради із клопотанням про призначення виборів київського міського голови.

Водночас Київрада відхилила пропозицію фракцій «БЮТ-«Батьківщина» та «УДАР» про спрямування до Генеральної прокуратури звернення з вимогою розслідувати діяльність Л. Черновецького у 2006—2011 роках.