Угорщина перед входженням до Євросоюзу по всій Європі шукала, як позбутися  близько 18 тисяч тонн  гудронних відходів. Аж тут вигулькнуло державне підприємство Міністерства внутрішніх справ «Спецсервіс», яке погодилось вивезти «інний будівельний матеріал»  в Україну. Ударили по руках і в 2001 році ешелонами завезли небезпечний вантаж  до Нового Роздолу. Розвантажили поряд із залізничною віткою на території гірничо-хімічного підприємства «Сірка». 
Термін зберігання відходів минув ще в 2005 році, але вони досі залишаються  в Новому Роздолі. Державне підприємство не в змозі виконувати свої фінансові зобов'язання, які  інакше як аферою не назвеш.  Ситуацію звели до абсурду, коли передали угорське сміття в податкову заставу Печерській районній податковій інспекції Києва. 
Засмічують рідний край
Видовище гнітюче, особливо в дощову погоду. За два десятки метрів від озера Глибокого  — великий майданчик, на якому просто неба зберігається невідома суха суміш. В одних документах її називають гудронними залишками, в інших — модифікатором для будівельних матеріалів. 
Падає дощ — і струмочки води із розбухлим порошком пливуть до озера, а звідси рукою подати до Дністра. Стічні води, які не збирають у відстійники,  потрапляють саме  до рекреаційної зони басейну транскордонної річки. 
Поряд їдуть машини на звалище, топчуть небезпечні речовини колесами і розносять по всьому Новому Роздолу — місту хіміків, де екологічна ситуація й так завжди була складною.
У 2006 році за фактом ввезення  гудронних відходів Львівська природоохоронна прокуратура порушила кримінальну справу, яку досі розслідує ГУ МВС у Львівській області. Місцева влада десятий рік пише листи до найвищих інстанцій і волає про допомогу, але її не чують. Просять хоча б виділити кошти і зібрати відходи в спеціальні мішки, щоб дощі не змивали гудрони в річку. 
Постає запитання: як шкідливі відходи могли потрапити з Угорщини до України? Виявляється, завдяки сприянню Львівської ОДА. Ніхто керівництву регіону руки не викручував й не змушував приймати відходи. Місцева влада могла сказати  «ні»! Кореспондент "Голосу України" пригадує, як у 2002 році  тодішній перший заступник голови  Львівської ОДА Леонід Мельник переконував громаду, що угорські відходи — це ледь не благо для регіону. Одну частину  спалять на Добротвірській ТЕС, а другу перероблять на будівельні матеріали в Новому Роздолі. А що гудронні залишки — це  продукт переробки  нафти із вмістом сірки, кадмію, нікелю, свинцю, хрому, цинку, барію, схоже, ніхто не замислювався. Скільки коштує така сліпота. широкій громадськості — невідомо. 
Богдана Преснера, тодішнього керівника управління охорони навколишнього середовища не спитаєш — відбуває покарання за хабарництво по іншій кримінальній справі. Леонід Мельник змінив посаду —  керує Львівською філією «Укртрансгазу».  Плоди дивної оборудки «Спецсервісу» і сліпоти Львівської ОДА нині пожинають міський голова Нового Роздолу Володимир Туз та місцева громада. Шостий рік просять владу всіх рівнів забрати закордонне сміття з території «Сірки».
Специ із «Спецсервісу»
Угорці ніби були й не проти забрати своє сміття, але вимагали надати сертифікат відповідності. Чи це ті самі гудрони, які ввозили в Україну. 
Алхіміки зі «Спецсервісу», виявляється, чомусь поспіхом змішали гудрони  з глиною та вапняком, щоб новоутворену суміш використати для виробництва будівельних матеріалів. Отож, угорці хитрують, бо добре знають, що не можуть прийняти своє сміття, яке  перетворили на так званий  гудронний модифікатор.
Від нового матеріалу відмовляються й будівельники, бо новоутворену суміш  можна використовувати тільки за межами населених пунктів при прокладанні доріг і для  цегли, що використовується  в не житловому будівництві.
 «Модифікатор» небезпечний для людей. Тому під час роботи з ним слід дотримуватись суворих правил безпеки.  З цієї причини гудронні залишки виявилися нікому не потрібними.
Постає запитання: а хто  утилізуватиме відходи, які зараз перебувають… у податковій заставі в Печерській районній податковій інспекції міста  Києва? 
—  У 2007 році під час робочої поїздки на Львівщину ми привернули увагу до цього питання  прем'єр-міністра України Віктора Януковича, —  каже міський голова Нового Роздолу Володимир Туз. — Чотирьом міністрам і голові Львівської ОДА керівник уряду дав доручення  протягом першого кварталу вирішити питання про екологічно безпечне  зберігання гудронних відходів, поки проблема не буде остаточно вирішена. Але це доручення залишилось лише на папері. 
Податкова дешево  продає відходи 
На численні листи міського голови Нового Роздолу надходять не зовсім оптимістичні відповіді. Командувач внутрішніх військ МВС України торік написав : «У зв’язку з податковим боргом ДП «Спецсервіс»  передало гудронні залишки в податкову заставу. Керівництво вишукує можливості погасити борг,  а також планує  провести аналіз гудронних залишків з метою доцільності їх використання на виробництві чи для утилізації».  
Керівник «Спецсервісу» І.В. Левків визнає, що його попередник Б.І. Ніколенко  завіз гудронні залишки в Україну, які зараз непридатні для використання: "Державне підприємство МВС України «Спецсервіс» не має фінансових можливостей для зберігання модифікатора «МГ-2». Просимо Вас при взаємодії з Міністерством охорони навколишнього середовища  вийти з пропозицією  до Кабміну України про реальне виділення коштів для переробки, вивезення чи захоронення модифікатора «МГ-2». 
Податкова інспекція в Печерському районі Києва тим часом попереджає: поки гудрони залишаються в податковій заставі, нема правових підстав щодо вивезення  їх до інших місць зберігання. 
Тож коло замкнулося. У Новому Роздолі  у зв'язку з цим запитують: чи знайдеться в когось здоровий глузд, щоб припинити спекуляцію небезпечними відходами? Хай спробують київські податківці самі продати угорське сміття, що стало предметом  податкової застави. 
— Потрібна добра воля керівництва держави, — вважає  міський голова Нового Роздолу Володимир Туз. — Я розумію, що дехто хотів свого часу гудронні залишки спалити на місцевій ТЕЦ. Але піднялася громадськість. Нині існує реальна загроза забруднення Дністра. Усі задіяні структури — державні. Прем'єр-міністру під силу позбавити  Новий Роздол угорських гудронів. Минулого тижня ми провели спільну сесію районної, міської та чотирьох сільських рад, які потерпають від угорських відходів.  Може, в Києві наш голос почують? 
Автора, автора!
Під час розмови з Володимиром Тузом  та жителями Нового Роздолу не раз поставали закономірні запитання. Чому всі дійові особи умивають руки від гудронного модифікатора. Чи це функція внутрішніх військ — займатися підприємствами з утилізації небезпечних відходів? Чому шостий рік кримінальну справу розслідує міліцейське відомство, адже йдеться про підприємство Міністерства внутрішніх справ?  І, нарешті, хто виділить кошти, щоб забрати «міну сповільненої дії» з населеного пункту, де проживає близько 30 тисяч осіб? Зрештою, чому б Генеральній прокуратурі не назвати автора і дійових осіб гудронної афери? Не завадило б і порахувати збитки як матеріальні, так і моральні. Скільки енергії  й зусиль сотень людей затратили  даремно!
Остання новина з Києва: гудронні залишки, або так званий модифікатор, хочуть продати з аукціону. Скільки  ще років чекати, поки податкова інспекція  торгуватиме  відходами? Державне підприємство «Спецсервіс» дванадцятий рік не може їх позбутися. Хтось знову свідомо затягує час. Дванадцятий рік поспіль.
 
Новий Роздол 
Львівської області.
Фото газети «Вісник Розділля».
Проблему вивезення угорських відходів приїхали вивчати депутати Львівської облради.