Сьогодні, в переддень парламентських виборів, нікого не здивуєш щедрими витратами на благодійні проекти. У переважній більшості випадків золотий дощ полився на округи акурат за кілька місяців до виборів. Хоча навіть у найвідсталіших куточках тих округів небагато знайдеться наївних, які вірять, що цей дощ надовго. Бо раніше про нинішніх благодійників там ні сном ні духом не чули. На щастя, є люди, які допомагають тим, хто потребує підтримки, незалежно від виборів.

Нещодавно на святі останнього дзвоника у селі Шатура Ніжинського району, що на Чернігівщині, директор школи Микола Свириденко з гордістю розповідав про колосальну допомогу, яку вже багато років надає школі і селу народний депутат України Іван Куровський (на знімку) — понад 800 тисяч гривень виділив для реконструкції навчального закладу, забезпечує безкоштовним харчуванням учнів, а також щороку оздоровлює їх на морі. 

Про те, що Іван Куровський зробив безліч добрих справ у нашій області — ремонти і будівництво шкіл, будинків культури, храмів, спортзалів і т. д., мабуть, знає багато хто, бо благодійністю він займається давно і незалежно від виборів. Але про оздоровлення дітей я почула вперше, і мене це вразило. Бо, чесно кажучи, вже не пам’ятаю нічого подібного. Тому вирішила детальніше дізнатися, що це за оздоровлення. І була просто шокована, бо виявилося, що завдяки народному депутату сотні дітей не лише з Чернігівщини, але й з його Батьківщини — Вінниччини відпочивають уже багато років поспіль у кращих оздоровчих таборах Криму. Лише цього року завдяки Івану Куровському на морі побуває близько п’ятиста сільських діток. На ці цілі планується направити більше мільйона гривень!

Тут про дітей піклуються особливо  

Шатура — лише одне село, яке співпрацює із «Агропрогресом» —сільгосппідприємством, засновником якого був свого часу Іван Куровський. Поїдь у будь-яке інше, почуєш те ж саме: ця структура піклується не лише про землю, а й про людей і, особливо, дітей. 

Степові Хутори Носівського району. Тут також усе пов’язане із «Агропрогресом». Не часто нині зустрінеш, щоб у приватному підприємстві працював заступник директора із соціальних питань. А в «Агропрогресі» він є. Знайомимося. 

— Олександр Сюр, — простягає руку чорнявий, з гарними вусами чоловік, і запитує, — чому ви до нас? 

— Цікавимося, як ви допомагаєте оздоровлювати діток. 

— Хвалитися не буду, але вже майже десять років поспіль завдяки Івану Куровському діти працівників «Агропрогресу» та пайовиків відпочивають на морі. Окрім того, народний депутат не відмовляє у путівках дітям вчителів та медиків. І не лише у нашому селі, а й в населених пунктах чотирьох районів області: Носівському, Ніжинському, Бобровицькому та Ічнянському. Оздоровлюємо всіх діточок, хто бажає. Від п’ятого класу до одинадцятого. 

Кілька сотень хлопчиків та дівчаток улітку милуються Кримськими горами, купаються у Чорному морі, набираються сили та здоров’я. Нині тридцять одна дитина відпочиває в Алушті у дитячому оздоровчому таборі «Сонечко». Наступний заїзд — до Феодосії в оздоровчий табір «Голуба лагуна». 

Літній відпочинок наших дітей плануємо ще у квітні, — продовжує пан Олександр, — складаємо списки, збираємо документи. Наразі в Алушті відпочивають учні з Коломійцівки та Мрина Носівського району. До Феодосії поїдуть школярі із сіл Перемога, Шатура, селища Лосинівка Ніжинського району, сіл Рівчак-Степанівка, Макіївка, Степові Хутори Носівського району і з Носівки, сіл Білоцерківці, Олександрівка, Свидовець Бобровицького району та сіл Парафіївка, Мартинівка, Івангород, Ольшани, Тростянець, Крупичполе, Сваричівка Ічнянського району. 

Щороку на літній відпочинок дітей Іван Куровський виділяє дуже серйозні кошти! Одна путівка коштує дві з половиною тисячі. Як гадаєте, чи можуть за такі гроші батьки звозити дитину до Криму? Далеко не всі. А мій старший син Андрій, як і багато його ровесників, завдяки «Агропрогресу» був на морі аж чотири рази. Нині йому вісімнадцять, вчиться у Ніжинському аграрному інституті. Нещодавно телефонував і цікавився: «Тату, не можна ще поїхати?» На жаль, вже ні. А, взагалі, діти із великим задоволенням відпочивають і оздоровлюються. Черги немає. Нікому не відмовляємо, а, навпаки, навіть запрошуємо і вмовляємо. 

 За словами пана Олександра, після цілющого морського повітря дітки стали менше хворіти. 

— Узимку, під час епідемії грипу, наші школи закривають, скоріше за все, не через кількість хворих, а тому, що наказують «згори». 

Від заступника директора із соціальних питань ми також почули, що хто б із людей не звертався по допомогу до Івана Куровського, він нікому не відмовляє. — У селі Данине Ніжинського району живе хлопчик, який хворіє на дитячий церебральний параліч. І ось дитина попросилася на море. Та хто ж візьме до табору дитину з обмеженими фізичними можливостями? Ми домовилися з керівництвом оздоровниці про те, щоб вони прийняли це дитя. Для мами у Феодосії знайшли помешкання за символічною ціною. Отож тепер у Криму відпочинуть і хлопчик, і його матуся.

Сім’ї у захваті 

Якої ж думки батьки про оздоровлення дітей. Чи задоволені? 

Донька головного зоотехніка ПП «Агропрогрес» Віктора Палія Аліна, коли навчалася у школі, на море їздила тричі. І не тому, що татко у начальстві, з нею їздили практично всі її однокласники. А її дванадцятирічний братик Денис поки що відпочивав лише один раз.

— Син постійно говорить про море! — усміхається Віктор Палій. —Торік він був у Бердянську в таборі «Молода гвардія». Цього літа поїде до Феодосії. Щоб повезти дітей на відпочинок, — продовжує батько, — фінансову можливість маємо, але де ж знайти час? У сільської людини влітку турбот дуже багато: і вдома, і на роботі. Знаєте, Денис раніше часто застуджувався, постійно до нього чіплялися якісь інфекції. Нині ж — дитина здорова. Море допомогло! І, звісно, Іван Куровський. 

Інспектор відділу кадрів Валентина Талалаївська задоволена організацією оздоровлення та відпочинку дітей:

— Кожен табір, де була донька, особливий. І це Аліні дуже подобається. Нині вона відпочиває в Алушті. Телефонує щодня і ділиться враженнями від природи, гір, блакитного прозорого моря: «Мамо, якби ти побачила цю красу!» Із захопленням розповідає про організацію культурного дозвілля. Вчора їхня група відвідувала місцеву церкву, а ще вони днями поїдуть до водоспаду. Харчуються п’ять разів на день. Меню різноманітне і калорійне. Для мене, як матері, це дуже важливо. 

Які ж враження у дітей від відпочинку в оздоровчих таборах? 

Семикласниця Анжеліка Куциба, мама якої працює прибиральницею у «Агропрогресі», розповіла, що з нетерпінням чекає, коли поїде на море:

 — Їздила відпочивати поки що раз до Феодосії. Мені там дуже сподобалося. Й досі згадую чудові дні у Криму. Нас добре годували, їли фрукти і навіть морозиво! У мене з’явилося багато нових друзів із Носівки, Білоцерківців та Олександрівки Бобровицького району. 

Мій молодший братик Валерій, якому десять років, хоче скоріше підрости і стати п’ятикласником. Адже тоді він теж зможе поїхати на море. 

У дев’ятикласниці Марини Буцан мама — доярка. 

— Я двічі була у Бердянську та раз у Феодосії, — розповідає із захопленням Марина. — Для мене літній відпочинок — це не лише оздоровлення, а й нові знайомства. Ми — сучасні діти, отож спілкуємося із ровесниками, з якими потоваришували у таборі, через Інтернет та по мобільному телефону. А взагалі, я дуже люблю засмагати і купатися! 

Десятикласниця Ярослава Нечепа розповіла, що у таборі їй завжди дуже цікаво. 

— Я, мабуть, рекордсменка з відпочинку! — усміхається дівчина. — Цьогоріч збираюся на море вже вп’яте. Хто ще з дітей Чернігівщини може похвалитися безкоштовними путівками? Ніхто. А нам пощастило! 

Наостанок дівчата гуртом попросили мене через газету привітати Івана Куровського із днем народження, яке він відзначав 28 червня на День Конституції України. Сільські діти щиро бажали народному депутату міцного здоров’я, довголіття та усього найкращого. І додали: «Ми хочемо, щоб Ви, Іване Івановичу, жили багато років і завжди були з нами. А ще, щоб знайшли для себе час і теж відпочили на морі».

 

Чернігівська область.

Фото автора.

Сільські діти щиро дякують народному депутату за чудові канікули і бажають йому знайти для себе час і теж відпочити на морі.