Альянс браконьєрів і наглядової інспекції поставив хрест на багатствах Азовського моря
Тим, що рибінспектори «кришують» браконьєрів, нас не здивуєш, — набачилися, і наслухалися. Однак місто Генічеськ на березі Азовського моря затримання мало не всього територіального відділу «Азовдержрибоохорони» все-таки сколихнуло. Легко сказати, у відділі затримані начальник, його заступник і двоє рибінспекторів, які протягом п’яти з лишком місяців зовсім відкрито одержували регулярну данину чи не з кожного промисловика, що закидає в море сітки!
Союз меча та орала
Докою по частині кримінального бізнесу виявився начальник відділу, присланий «рулити» ним із Бердянська. Він швидко досяг цілковитого взаєморозуміння з підлеглими, які так само вправно домовилися з генічеськими рибалками. Ті з них, хто ловили у морі бичка, піленгаса та осетра легально, платили по тисячі гривень у день за перевищення ліміту виловів. Зі звичайних браконьєрів, що виставляли багато кілометрів сіток біля узбережжя чи «борознили» море тралами, брали значно дорожче — до десяти тисяч гривень за кожний вихід у море. «Співробітництво» було настільки налагоджене, що дріб’язком у вигляді щоденних розрахунків ніхто не займався: рибінспектори та промисловики вели свою «чорну бухгалтерію» в окремих блокнотах. А наприкінці місяця, відразу після звірення даних, «криша» одержувала належну їм мзду, яку приносили прямо в кабінет начальника територіального відділу «Азовдержрибоохорони».
Утім, «навару» від хижацького знищення рибних запасів Азовья вистачало й підлеглим. Рибінспектори купили дорогі іномарки, «облагородили» квартири та будинки, і про джерело цього благополуччя, що б’є в очі, знало мало не все місто. Згодом інформація про «містечкову мафію» дійшла й до міліцейського управління боротьби з організованою злочинністю Херсонщини, офіцери якого вивчили обстановку й зрозуміли, що «кавалерійським наскоком» таку налагоджену схему не поламати. Оперативники тижнями вели приховане спостереження, виявляли контакти браконьєрів і їх «криші», встановлювали канали збуту браконьєрських уловів (вони йшли як у Херсон, так і в сусідній Крим, а також у Запорізьку область). І тільки потім у Генічеськ прибули півсотні міліцейських детективів, співробітників обласної прокуратури, відділу оперативного реагування Агентства рибного господарства України та десяток кращих бійців загону спецназу УБОЗ «Сокіл» для силового прикриття. Під час отримання чергового «платежу» операція вступила в завершальну фазу: у будівлю рибінспекції на березі Азовського моря ввірвалася група захоплення.
З ікрою був очевидний перебір
Такі само групи практично водночас проводили обшуки в житлах браконьєрів і їхніх заступників, вилучали цінності та знаряддя лову. 
Під час 16 обшуків як у Генічеську, так і в Бердянську, у викритих учасників кримінального «альянсу» виявили 120 мішків (!) сіток, 50 тисяч гривень і 27 тисяч доларів. 
Очевидно, «криші» частина винагороди  перепадала й «натурою». Так, під час огляду службового кабінету начальника відділу «Азовдержрибоохорони» у холодильнику виявили літрову банку чорної ікри — делікатесу, що на чорному ринку коштує майже півтори тисячі доларів. Мабуть, надзвичайно дорогого продукту хазяїн кабінету до того накуштувався, що забута в холодильнику ікра червонокнижного осетра (його вилов заборонено що в Чорному, що в Азовському морях) просто зіпсувалася! Але й пачки готівки у гривнях і валюті, і чорна ікра — всього лише «верхівка айсберга».
— Ми поки що точно не знаємо, яка була загальна сума тіньових доходів рибінспекторів і обсяги збитку, завданого підконтрольними їм браконьєрами навколишньому середовищу. Але судячи із записів у вилучених блокнотах, йдеться про сотні тонн виловленої риби цінних промислових порід і сотні тисяч, якщо не мільйони, гривень. Лише один браконьєр, який проходить у справі, дав показання про те, що за п’ять місяців передав у територіальний відділ «Азовдержрибоохорони» ні багато ні мало 120 тисяч гривень. А таких платників, як ви розумієте, було багато, — розповідає начальник управління боротьби з організованою злочинністю УМВС Херсонщини, полковник Гліб Мельниченко.
Розміняли осетрів на хабарі
Генічеські старожили ще пам’ятають ті часи, коли у сітках на кефаль — пиленгаса заплутувалися метрові осетри та білуга розміром з людину, а тепер у прибережній зоні Азов’я червона риба вже дивина — тільки бичок і залишився. Та й то, напевно, дивом: якщо рибу цілий рік обкладають сітками й не дають їй нереститися, а захисники природи входять до браконьєрів у долю, звідки взятися колишній рясноті? Але засмучує інше: таке свавілля коїться не тільки в Генічеську: «Голос України» нещодавно розповів про аналогічне затримання двох керівників і рядового працівника «Херсондержрибоохорони», які також домовилися із простим херсонським браконьєром про виплату «данини» — хіба що апетити в них були скромніші, та розмах нелегального промислу значно менш вражаючий.
Зате  окриляє факт, що в ліквідації злочинного угруповання з територіального відділу «Азовдержрибоохорони» брали участь і співробітники центрального апарату Агентства рибного господарства України. Чого на світі не буває: можливо, там вирішили боротися з масштабними зловживаннями у своїх лавах не на словах, а на ділі?