У столиці тривають щорічні гідравлічні випробування теплових мереж. Або, кажучи по-простому, — профілактика. Доки кияни коротають дні без гарячої води, теплопостачальні компанії випробовують теплотраси на міцність. Останні, щоправда, цих випробувань не витримують. Рвуться, і як результат — у різних районах столиці трапляються просідання та обвали асфальтного покриття. Останній приклад: цієї середи під землю пішов асфальт поблизу станції метро «Оболонь». На об’єкти підземки ця НП, за повідомленням прес-служби КП «Київський метрополітен», жодним чином не вплинула. А от простих перехожих стривожила. Адже буквально за день до цього, також через прорив теплотраси, провалився асфальт у самісінькому центрі столиці. На вулиці Хрещатик, неподалік будівлі Київської міської державної адміністрації (на знімку). Ліквідувати наслідки обох цих провалів обіцяють найближчим часом, повідомляє прес-служба КМДА.
У «Київенерго» ж запевняють: винні в тому, що столиця йде під землю, — зношені тепломережі. Минулого року німецька компанія провела технічний аудит мереж. Висновок: заміни потребує 60% трубопроводів міста. Та задоволення це не з дешевих. На все про все компанії, за орієнтовними підрахунками, потрібно понад 10,1 мільярда гривень. Щоправда, таких коштів у «Київенерго», мовляв, немає. Тому сподіваються і чекають на участь у цій програмі міської влади. Адже юридично власником мереж є саме територіальна громада міста. А теплопостачальна компанії їх лише експлуатує... Нагадаємо, цього року у підготовку до наступного опалювального сезону «Київенерго» інвестує понад 242 мільйони гривень.
Думок городян, тим часом, не полишають питання: де наступного разу утвориться прірва. А головне, чи й надалі минатиметься без людських жертв?
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.