Близько 92 мільйони гривень зуміли «прокрутити» ділки так званого конвертаційного центру, доки не потрапили на гачок працівників податкової міліції ДПС у Полтавській області. Тут надавали «послуги» любителям уникати оподаткування не лише з Полтавської, але й Дніпропетровської, Черкаської та Київської областей.
Схема діяльності «контори» особливою оригінальністю не відрізнялася: легальним суб’єктам господарювання — так званим замовникам — давали «пакети документів» на формування витрат, у тому числі податкового кредиту з податку на додану вартість. Для переведення безготівкових коштів у готівку використовувалися банківські рахунки близько 17 фіктивних фірм, відкритих в одній із філій солідного банку. Клієнтів було немало, про що свідчить і той факт, що протягом двох років «роботи» спритники впевнено наближали «обороти» до 100 мільйонів гривень!
Як повідомили кореспондентові «ГУ» у прес-службі управління податкової міліції ДПС у Полтавській області, під час обшуків за місцями реєстрації підприємств та учасників конвертаційного центру вилучено печатки, чекові книжки та іншу фінансово-господарську документацію фіктивних підприємств. Заблоковано на рахунках майже півмільйона гривень «тіньових» коштів. А за фактом незаконної діяльності порушено кримінальну справу.