Таке переконання висловив голова Харківської обласної ради, президент Української асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов (на знімку), доповідаючи з питання місцевої та регіональної демократії на засіданні Моніторингового комітету Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, яке триває в місті Ванн (Франція). 
Сергій Чернов підкреслив, що керівництво України твердо стоїть на позиціях децентралізації, передання повноважень в регіони і зміцнення місцевого самоврядування. 
«Підготовку та реалізацію Плану заходів щодо реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні здійснює створена в уряді з ініціативи Президента спеціальна робоча група, яка займається підготовкою відповідних законопроектів, в тому числі «Про основи територіального устрою України» та «Про засади державної регіональної політики». Прийняття цих законів має сприяти взаємозв’язку та узгодженню середньо- та довгострокових стратегій, планів і програм розвитку як на державному, так і регіональному рівні», — зауважив політик. 
На думку голови Харківської обласної ради, домогтися істотних успіхів у розвитку місцевої демократії можна тільки за умови підвищення рівня самосвідомості та відповідальності громад за розвиток належних їм територій і власний добробут. Один із можливих шляхів, який уже зарекомендував себе задля досягнення цієї мети, — участь громад у міжнародних проектах і програмах надання технічної допомоги. 
«Ми чітко усвідомлюємо, що розвинена місцева демократія є основоположним чинником для подальшого просування України на шляху до створення справді демократичної держави та інтеграції в європейське співтовариство, — підкреслив Сергій Чернов. — Уперше за 20 років незалежності регіональний розвиток і зміцнення місцевого самоврядування опинилися серед пріоритетів державної політики. Тому ми зацікавлені у співпраці зі структурами, мета яких — розвиток і підтримка місцевої демократії». 
Вл. інф.
Фото Харківської облради.