Батьки онкохворих дітей на власному гіркому досвіді переконалися: безплатна медицина в нашій країні — це міф і блеф. Життя дитини прямо залежить від великих сум грошей, яких найчастіше в рідних просто немає. Доводиться сподіватися на «світ добрих людей». Хоча держава, відповідно до програми «Дитяча онкологія та онкогематологія», зобов’язана забезпечити таких пацієнтів безкоштовними препаратами, проте у відділеннях спеціалізованих лікарень постійні перебої з ліками. «Рак — не вирок!» — заявляють медики.
Дійсно, онкологія, особливо дитяча, сьогодні успішно лікується. Але за умови дотримання графіка терапії та наявності ліків. А цього вітчизняний МОЗ вочевидь не гарантує.
Сімнадцятирічний Андрій — студент Сумського вищого музичного училища мистецтва і культури. Його улюблені інструменти — баян та ударні. Але хлопець уже давно не брав у руки барабанних паличок. Сьогодні він пацієнт гематологічного відділення інтенсивної терапії «ОХМАТДИТа». Андрій та його рідні разом із лікарями щосили протистоять діагнозу «гострий мієлоїдний лейкоз». Боротьба триває от уже три місяці. Хіміотерапія — випробування не з легких. Андрій уже пройшов три курси. За словами його мами Ніни Подпрятової, препарати для «хімії» у відділенні їм надали. А от медикаменти для подальшої реабілітації сина вона змушена купувати сама. За місяць на антибіотики пішло 80 тисяч гривень, заощаджених родиною. Це все, що привезла жінка після двох років роботи нянею в Москві. Більше в неї грошей немає, і взяти їх ніде. У біді допомагають волонтери. Вони зібрали на лікування Андрія 54 тисячі гривень. Але й цієї суми вистачить лише на кілька тижнів.
— Тільки один фільтр для тромбів, необхідний для переливанні крові, коштує 300 гривень. Розчин для ін’єкцій — 1500 гривень за флакон. А Андрійкові потрібно три таких флакони на два дні, — ділиться непосильною для неї арифметикою лікування мама Ніна. — Добре ще, що ці фільтри знову можна купити в Києві. Під час Євро багатьох препаратів тут неможливо було дістати. Казали, фури з медикаментами стояли на митниці...
Під опікою волонтера Каті Бурлак семеро дітей, у яких рак головного мозку. Для проведення хіміотерапії їм необхідний темодал. Катя каже, у відділення препарат не завозили дуже давно. Доводиться шукати гроші на його придбання, щоб не порушувати протоколу лікування маленьких пацієнтів. Адже від цього залежить їхнє життя. За словами волонтера, упаковка ліків з мінімальним дозуванням коштує 1300 гривень. Одному її підопічному — дев’ятирічному хлопчику із Хмельницької області, необхідно протягом року приймати препарат, який обійдеться у 12 тисяч гривень на місяць.
МОЗ цього року зобов’язалося закупити 42 найменування препаратів (хоча в лікуванні онкохворих дітей використовується 150), але найдорожчих. Інші ліки повинні закуповувати за рахунок місцевих бюджетів.
«Незважаючи на те, що більшість тендерів за програмою «Дитяча онкологія й онкогематологія» МОЗ провів 16-17 травня 2012 року, зараз у лікарні лише починають поставляти тільки три медпрепарати. Інші дорогі й необхідні ліки (у тому числі ті, без яких неможливе дотримання протоколів курсів хіміотерапії й трансплантації кісткового мозку), за графіком поставок МОЗ обласні дитячі онкологічні відділення та «ОХМАТДИТ» одержать до 15 грудня», — йдеться у відкритому листі представників громадських організацій і волонтерів, адресованому Президентові України Вікторові Януковичу, Прем’єр-міністрові Миколі Азарову й Міністрові охорони здоров’я Раїсі Богатирьовій.
У ньому зазначається, що з переліку препаратів для лікування маленьких пацієнтів, що страждають онкологічними недугами, які закуповує медичне відомство, в областях уже не вистачає 90-95%, а в Центрі дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку «ОХМАТДИТ» — 80%. Більшості життєво необхідних препаратів не залишилося взагалі.
Хворі діти, їхні батьки, лікарі й волонтери сподіваються, що влада швидко відреагує на цю ситуацію, яка останнім часом, на жаль, з виняткової перетворюється у стабільну.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА (з архіву «Голосу України»).
Фото Олександра КЛИМЕНКА (з архіву «Голосу України»).