Футбол. Матч за Суперкубок України. «Металург» (Донецьк) — «Шахтар» (Донецьк). 0:2. Голи: Адріано, 5, Коста, 35.

«Металург»: Бандура, Морозюк, Чечер, Воловик, Голайдо, Макрідіс, Лазич (Прийма, 66), Нельсон, Дімітров (Іванко, 81), Соарес (Даніло, 46), Казарян. Тренер — Володимир П’ятенко.
«Шахтар»: П’ятов, Срна, Ракицький, Кучер, Рац, Степаненко, Фернандіньо, Коста (Ілсіньо, 65), Тейшейра (Девич, 77), Мхітарян, Адріано (Едуардо, 65). Тренер — Мірча Луческу.
Вилучено Воловика, 85 (друге попередження).
Рефері — Анатолій Абдула (Харков), асистенти — Олександр Корнійко (Миргород), Наталія Рачинська (Київ).
Луганськ. Стадіон «Авангард». 21 050 глядачів. 23 градуси.
Перед початком зустрічі відповідь на одне запитання вже була: приз після завершення поєдинку мав вирушити тільки в Донецьк, бо звідти обидва претенденти.
Отже, іншого варіанта і не передбачалося. Тут варто було б сказати про те, що здобутки клубів із одного міста явно нерівнозначні.
З одного боку — справжній суперклуб. Як відомо, «гірники» — семиразові чемпіони країни, восьмиразові володарі Кубка України, нарешті, до Луганська прибули в ранзі триразового володаря національного Суперкубка. І про виграш Кубка УЄФА гріх не згадати. І взагалі «Шахтар» об’єктивно є одним із найсильніших клубів Європи.
З другого — скромніший «Металург» — триразовий бронзовий призер чемпіонатів України. Він двічі виходив до кубкових фіналів, але призом так і не заволодів. Утім, очікувалося, що «металурги» у протиборстві з елітним суперником покажуть добру підготовку. Адже крім цього поєдинку у них попереду кілька важливих іспитів: стартовий матч нового чемпіонату в Києві проти «Динамо» і зустріч у другому відбірному раунді Ліги Європи.
Як і очікувалося, «Шахтар» продемонстрував стартову активність і з відкриттям рахунку не забарився. Ми стали свідками фірмової комбінації (дуже ефектної): вивірена флангова передача Срни, і точний удар низом Адріано. Потім гра вирівнялася, навіть активніше діяли футболісти «Металурга». Були у них моменти, але вони не реалізували жодного.
«Гірники» приспали пильність суперника і розіграли ще одну результативну комбінацію. Більше в цьому матчі ніхто не забивав. Хоча варіанти для відновлення інтриги були: в середині другого тайму відмінні моменти поспіль не реалізували Воловик та Дімітров. Але в обох випадках чудову реакцію продемонстрував П’ятов.
На завершальну частину зустрічі на поле вийшов новобранець «Шахтаря» Девич. І діяв він дуже активно. Хоча сербо-українець не забив, а спровокував Воловика, котрий отримав другу жовту картку, а за нею — автоматично — червону. До речі, оборонець «Металурга» пропускає матч проти динамівців.
Отже, чемпіонові країни і досягнутого в першій половині матчу вистачило для здобуття вчетверте Суперкубка.
— Ми хотіли зіграти від оборони, реалізувати себе в контратаках, — сказав Володимир П’ятенко. — Але припустилися кількох помилок. Хоча на сьогодні нам важко сперечатися із «Шахтарем», грати на рівні з ним ми не можемо. Гадаю, рахунок повністю відбиває співвідношення сил на полі.
— Як на мене, вийшла справжня кубкова гра, — прокоментував поєдинок Мірча Луческу. — Суперник наш намагався діяти на швидкостях, агресивно. Футболісти «Металурга» досить технічні. Але ми були об’єктивно сильнішими. Створили багато моментів, двічі забили і контролювали хід поєдинку практично з першої до останньої хвилини. Окремі відрізки мої підопічні зіграли дуже добре, особливо в дебюті зустрічі. Мені сподобалося, як вони контролювали м’яч. Але були й слабкі моменти. Це можна пояснити поки неоднаковою функціональною готовністю наших футболістів. Але ми працюємо, через певний час неодмінно гратимемо протягом усього матчу рівно і впевнено...
P. S. На жаль, свято зіпсувала поведінка групи вболівальників обох команд, котрі після фінального свистку висипали на поле і добре потовкли його. А ще окремі з них влаштували бійку. Лише після того як охорона очистили арену від непроханих гостей, відбулося вручення нагород.
Хоча і на цьому пригоди не завершилися. Під час святкування гравці «Шахтаря» розламали сам Суперкубок. Він розпався на дві частини. Верхню в роздягальню поніс Едуардо, а нижню — один із працівників клубу...
Фото з сайту shakhtar.com.
Мить перемоги!
Дуглас Коста забив другий м’яч у ворота «Металурга».