У Запоріжжі минулого четверга вийшли всі міські тижневики, крім найтиражнішої «Субботы плюс»
Газета побачила світ у п’ятницю, однак її спішно видала одна із донецьких друкарень. Сталося це через конфлікт між редакцією видання та корпорацією «Кераміст», яка до цього друкувала газету за офіційною угодою.
Протистояння увійшло у гостру фазу ще 25 червня, коли головного редактора «Суббота плюс» Богдана Василенка поставили перед фактом: або він викреслює прізвище бізнесмена Євгена Анісімова з усіх матеріалів, або газета просто не вийде. Оскільки це був день здачі чергового номера, редактор капітулював і згадане прізвище у трьох випадках прибрав. А ось вже 4 липня, коли мав би починатися друк нового номера газети, до редакції надійшов дивний лист, підписаний радником генерального директора корпорації. У документі містилося прохання як виняток відкласти на тиждень друк статті «Приказано заткнуться», як такої, що містить низку фактів, «котрі ставлять в негативну ситуації корпорацію «Кераміст», а саме окремі висловлювання «вищої посадової особи» Корпорації, що ставить під сумнів ділову репутацію, а також зачіпає її бізнес-інтереси» (цитату подано дослівно).
Ще через деякий час надійшов новий лист про те, що технічні причини затримки виходу газети вже усунуто, і корпорація готова друкувати видання, але «за умови корегування статті, що містить недостовірну інформацію про підприємства «Кераміст». Цей документ уже підписав в. о. генерального директора «Кераміста» Андрій Негой. Редакція ж побачила в ньому очевидні ознаки цензури. Адже, згідно з угодою, друкарня «відповідальності за зміст продукції та її використання замовником не несе». І, звісно, аж ніяк не може втручатися у зміст того чи іншого матеріалу.
Під час прес-конференції керівництва «Суботи плюс» присутнім розповіли, що редакція фактично свідомо пішла на конфлікт, бо цього разу вже мала запасний варіант дій. Друк газети у повному обсязі забезпечили в Донецьку. Стосовно ж конфліктної статті «Приказано заткнуться» (котра начебто й містить недостовірну інформацію), то й вона теж дійшла до читачів... 5 липня 2012 року у №27(698) газети «Субота плюс».
У статті автор зазначає, що їм натякнули «мол, прекратите плохо писать о «шефе», иначе «Субботу плюс» закроют». Зрештою, вже згаданого 25 червня виконавчий директор корпорації «Кераміст» Сергій Насонов (процитуємо статтю): «...недвусмысленно намекнул: «если издание будет дальше печатать материалы о «том, кого нельзя называть» — газета в «Керамисте» напечатана не будет.», «...если его типография продолжит печатать нашу газету, то у бизнеса корпорации «Керамист» могут быть большие проблемы».
До речі, присутні на прес-конференції представники «Кераміста», м’яко кажучи, окрім загальних фраз, нічого не сказали у відповідь на запитання журналістів. Особливо на таке: де той закон чи угода, на підставі яких корпорація взяла на себе функції цензора?