У Києві по вулиці Воровського затопило п’ятиповерхівку. На горищі прорвало трубу. Напір був такий, що, за свідченнями очевидців, за лічені хвилини вода з п’ятого поверху дісталась до першого. 

Приблизно опівдні киянка Ганна, молода мама трьох дітей, найменшому з яких немає й місяця, була вдома, у квартирі на п’ятому поверсі. Саме колихала немовля, коли почула дивні звуки:

— Заходжу у кімнату, а там уже по кісточки води. Причому вона не крапала, а просто лилася зі стелі на речі, дитячі іграшки, навіть на колиску... Добре, що мій найменший був тоді у мене на руках. Навіть думати не хочу, що на нього б ця брудна гаряча вода полилась...

Доки Ганна намагалася заспокоїти дітей і врятувати бодай якісь речі — до неї на поміч прибігли сусіди. У їхніх квартирах уже також лило. Разом почали вичерпувати воду... Не минуло й кількох (!) годин як на виклики постраждалих прибули ЖЕКівці.

— Наш офіс знаходиться на третьому поверсі будинку. Десь об 11:40 зі стелі почала, у прямому сенсі слова, литись вода. Техніку, меблі, журнали — усе залило (на знімку), — розповідає генеральний директор агентства «Прес-КІТ» Юрій Яременко. — Пішов у квартиру на п’ятому поверсі, а там — та ж картина: замість стелі — фонтан. Та найстрашніше те, що у кількох сантиметрах від води лежав подовжувач. Якби ми прийшли на кілька хвилин пізніше, його могло б просто замкнути...

Ми побували у затопленому будинку. Про потоп тут нагадує усе: розібрані комп’ютери, розбухлі меблі, а головне — важке вологе повітря. Зараз власники постраждалих квартир подумки рахують збитки й намагаються знайти відповідь на вічне питання: хто ж винен? Кажуть, чим далі, тим більше цей процес нагадує гру у футбол: де на воротах стоять ЖЕК та «Київенерго» і один-одному просто відфутболюють мешканців...

За словами представників обслуговуючої організації, в усьому винне ПАТ «Київенерго». Мовляв, перед тим, як почати випробовувати міські тепломережі, потрібно було «щільно закрити засуви на будинок». Як стало відомо «Голосу України»: «Під час випробувань мереж, які проводило ПАТ «Київенерго», трапилося так, що засуви не витримали тиску або не були закриті. У результаті — надлишковий тиск пішов на будинок і розірвав систему, яка не була до цього готова. Сьогодні складаються акти на кожну із квартир», — це майже дослівна цитата начальника КП «ЖЕК «Золотоустівська» Олександра Мошковського.

Спростувати ж чи підтвердити цю версію ми попросили ПАТ «Київенерго». На наш запит департамент корпоративних комунікацій компанії відповів: «Наразі компанія «Київенерго» створила комісію, яка проводить внутрішнє розслідування обставин події. За результатами роботи комісії будуть зроблені офіційні висновки». Цих висновків ми обов’язково дочекаємось. І як тільки їх буде зроблено — повернемось до цієї теми. Адже, за великим рахунком, така НП могла статися у будинку кожного з нас. 

Фото агентства «Прес-КІТ».