Водночас один із авторів мовного законопроекту — народний депутат України від Партії регіонів Вадим Колесніченко, як повідомляє наш власний кореспондент Микола МАГДИЧ, виступаючи на сесії Севастопольської міськради, що відбулася минулого вівторка, заявив, що регіонали мають намір у серпні провести позачергову сесію Верховної Ради України та домогтися передачі закону про мовну політику на підпис Президенту Віктору Януковичу. Парламентарій запевнив міських депутатів, що Президент на зустрічі з народними депутатами нібито підтвердив свій намір поставити свій підпис під текстом документа, що викликав такий широкий суспільний резонанс.
«У нас заплановано проведення позачергової сесії, щоб ми могли зібратися й домогтися того, щоб законопроект був підписаний і переданий на підпис Президентові, — сказав В. Колесніченко. — Із Президентом у нас була відкрита відверта розмова, і він підтвердив: щоб права людини були захищені, він зробить усе, що від нього залежить, щоб законопроект, проголосований у Верховній Раді, набув сили Закону».
Народний депутат також нагадав, що фракція Партії регіонів, прагнучи вирішити кризу, яка виникла у парламенті, звернулася до Конституційного Суду, який має роз’яснити: хто має право підписати законопроект, якщо глава парламенту відмовляється ставити свій підпис. «Суддям доведеться вирішити ще одне завдання — пояснити депутатам від Партії регіонів, що і як може зробити парламент у разі, коли керівник Верховної Ради заявив про свою відставку, — зазначив В. Колесніченко. — Ми думаємо, що Конституційний Суд розгляне ці подання в прискореному порядку до початку серпня».
* * *
Однак у прес-службі Постійного представника Президента у Верховній Раді пояснили, що Ю. Мірошниченко, кажучи про нараду у Президента, мав на увазі ту нараду, що відбулася минулого тижня, 4 липня, на коли було заплановано прес-конференцію В. Януковича, але через вуличні протести у зв’язку із прийняттям парламентом мовного закону її було скасовано. Президент тоді скликав лідерів депутатських фракцій на розмову заради пошуку шляхів виходу з політичної кризи. Нині позиція глави держави залишилася незмінною — всі політичні сили в мовному питанні повинні знайти спільну мову й компроміс.