Від перспективи перетворення цього пам’ятника архітектури на торговий центр намагаються вберегти його громадські організації та свідомі зодчі столиці. Вони звернулися з вимогою до глави держави ветувати закон, що виключив Гостинний двір з переліку об’єктів, які не підлягають приватизації.
Акція на захист Гостинного двору від забудови триває не один місяць. «Киянам у Гостинному потрібен не торговельний, а культурно-громадський центр. Гостинний двір — пам’ятник, попри всі рішення чиновників, і потребує реставрації, а не реконструкції та приватизації», — заявив активіст «Збережемо старий Київ» Ігор Луценко.
— Це місце — дуже привабливий актив. Щоб уникнути конкурсів на приватизацію, потрібно провести реконструкцію. Вона вже триває — невідомі зламали приміщення «Театру на Подолі». Після реконструкції за паперами Фонду держмайна пред’являть, що в її результаті вартість Гостинного двору збільшилася на 25 відсотків. Згідно з українським законодавством орендар може продати об’єкт без конкурсу: приходить потрібний оцінювач, і на об’єкті можна заробити сотні мільйонів гривень. Таку схему і реалізують зараз у Гостинному дворі, — так пояснює ситуацію активіст, передає Gazeta.ua.
У свою чергу заступник голови Українського товариства охорони пам’ятників історії та культури Микола Пархоменко нагадав, що законопроект не пройшов експертизу Комітету Верховної Ради з питань культури та духовності. На його думку, це була тиха схема рейдерського захоплення об’єкта державної власності. Експерт стверджує: насправді цивілізована приватизація сприятлива для таких об’єктів. Мовляв, в усьому світі переважна більшість пам’ятників перебуває в приватних руках, але за умови їх ремонту та реставрації, а також збереження первісного вигляду. «Якби так було в нас, — ми б це рішення підтримали. А так йдеться про реконструкцію, тобто про знищення», — сказав Микола Пархоменко.