Британські дослідники назвали Київ найбруднішою столицею Європи. Головними проблемами міста вони визначили сміттєзвалища і загазоване повітря, але найбільшим лихом — воду.

«Київводоканал» очищує воду з Десни кілька разів хлором і фільтрами, проте пити таку воду доктор хімічних наук, академік НАНУ і директор Інституту колоїдної хімії і хімії води Владислав Гончарук не рекомендує: «Водопровідна вода не є питною, вона низької якості. Це не викликає жодних сумнівів». Найбільша проблема, за словами академіка, — в хімікатах, якими очищують воду.
Утім, довести це наразі неможливо, бо державна СЕС досі не знає, що означає якісна вода. ДСТУ радянських часів скасували два роки тому, а нових державних нормативів ще не ухвалили. За словами Гончарука, це унікальний випадок у світі, тому говорити про відповідність води певним стандартам узагалі немає сенсу.
Тим часом головний інженер Деснянської водопровідної станції Валерій Оленченко визнає: через каналізацію і нерозчинні мийні засоби вода у Дніпрі і Десні з моменту відкриття очисної станції погіршилася в рази, а обладнання її за 60 років майже не оновлювалося.