Київські ЗМІ кілька разів друкували повідомлення санітарно-епідеміологічної служби про заборону купатися у багатьох водоймах, розташованих у межах міста, та на кількох пляжах на узбережжі Дніпра через невідповідність вимог до якості води та високу температуру... повітря!
Одразу запитання: «А коли ж і купатися у природних водоймах, як не тоді, коли температура повітря висока?». З другого боку, пірнати в річку, ставки та озера забороняється не всюди, а лише на деяких київських пляжах. А на інших висока температура, виходить, не заважає це робити?
Річ, звісно, не в цьому: КМДА має чесно визнати, що підлеглі їй структури, зокрема комунальне підприємство «Плесо», не підготувалися до літнього сезону. Але навіть там, де вони намагалися це зробити, результат плачевний. Особливо катастрофічна ситуація на доступних для городян пляжах, куди легко дістатися підземкою чи іншим громадським транспортом: за годину-другу ані на піску біля води, ані трохи далі там не те що лягти, ступити ніде. І «вина» температури повітря, на яку посилаються у своїй інформації про заборону купатися СЕС і КП «Плесо», хіба що в тому, що в теплій воді небезпечні бактерії розвиваються мало не блискавично.
А розвиватися є чому: з піску прибирають лише велике сміття і відходи, громадських убиралень обмаль, а в ті, що є, через антисанітарію і сморід заходити небезпечно для здоров’я. Тим часом природні потреби справляти необхідно. То наші відпочивальники вже й не соромляться: де стоять, там і справляють, а у воду, то, вважай, перша справа. Неважко уявити коктейль, який там утворюється! Адже на пляжі нині приходять десятки тисяч (!) відпочивальників.
Така ситуація — не сьогоднішня. «Голос України» не раз порушував це питання, втім, міська влада на критичні виступи газети не реагує. Хоч уже очевидно, що ця сфера вимагає не лише підвищеної уваги до себе, а й глибокого реформування. Але складається враження, що в міської влади з її комунальним підприємством «Плесо» лише одне завдання: вмантулити у зонах відпочинку якомога більше МАФів, до того ж незаконно. Щоправда, і тут постає запитання: «На які потреби  спрямовуються кошти, одержані від таких незручностей, з якими доводиться миритися відпочивальникам?». Утім, запитання риторичне...
Але й МАФи — не проблема, зрештою, прийдуть у владу столиці порядні та чесні люди і ситуацію змінять. Я б говорила нині про інші речі, котрі, схоже, стають незворотними: про культуру людей, передовсім киян. Не раз спостерігала вже звичну картину: серед куп (!) сміття, різноманітних відходів і недоїдків, обліплених мухами, на лавах сидять люди. Одні щось жують чи п’ють, інші просто «відпочивають»...
Те само й на пляжах: пісок настільки змішаний з недопалками, корками від пляшок, іншим дрібним непотребом, що босою ногою в нього ступити огидно. Спостерігаючи за вже освинілістю людей, я тепер напевне знаю, що означає вичитане із зарубіжної літератури поняття «люмпен». Тільки досі нам здавалося, що це — про когось іншого, не про нас. Ми й не помітили, що нас перетворено на бидло? А чи не самі ми на нього перетворилися?
vpysanska@golos.com.ua