Закріплений у Конституції України інститут народовладдя вимагає в сучасних умовах глибокого і всебічного інтелектуального дослідження з позицій науки та реалій його функціонування. Комісія з цього питання, до якої входять відомі вчені конституційного права, громадські діячі та практики, розпочала свою роботу з розв’язання організаційних питань та визначення методик виявлення дієвості конституційної моделі чинної Конституції. Перше засідання засвідчило, що саме науковий підхід, соціологічна інформація мають виявити суспільно-політичні тенденції, а досвід аналітиків допоможе розібратися в складній конституційній моделі. Головне, що об’єднало фахівців — членів Конституційної Асамблеї, — це бажання не тільки глибоко проаналізувати конституційні формули, а й виявити механізм застосування та реалізації влади народу.
Адже, як зазначив голова комісії професор Анатолій Селіванов: «Усіх вкрай цікавить конституційна модель державної влади, повноваження Президента України та парламенту, а ще більше доступ до влади, а щодо джерела цієї влади — народу, то вже звикли до стереотипів: вважати достатніми пряму і представницьку демократію, незмінно декларованого права участі громадян в управлінні державою. Ми хочемо розкрити сенс цих конституційних положень, виявити їх реальність, але потрібно кожному члену комісії докласти серйозних зусиль для цього». Від правової ідеї до її осмислення і зв’язку з практикою — це правильно обраний шлях, який стане у пригоді для всіх членів Конституційної Асамблеї.
Фото надане автором.
На знімку зліва направо: професор Олена Рябченко (науковий експерт), члени робочої групи комісії — Анатолій Єрмоленко, Владислав Федоренко, Любомир Бориславський та Анатолій Селіванов.