Під час нещодавньої робочої поїздки на Житомирщину прем’єр Микола Азаров відвідав обласний перинатальний центр, створений на базі обласного центру охорони здоров’я матері та дитини, який діяв з 2004 року. Відтоді тут з’явилося на світ близько 32 тисяч малюків. Сюди приїжджають навчатися з інших регіонів країни, адже Житомир був піонером у впровадженні нових методів у цій справі.

Прем’єр також побував на ПП «Україна», що у селі Водотиї Брусилівського району. Це багатогалузеве господарство очолює Галина Сім’ячко — в минулому вчитель математики і директор школи. Тут на високому рівні розвивають як рослинництво, так і тваринництво. «Рослинництво без тваринництва — щось на кшталт неповної родини, а разом вони утворюють завершений цикл роботи та її результат», — висловила переконання директор господарства, яке вирощує пшеницю, жито, гречку, кукурудзу, соняшник, сою, озимий ріпак, кукурудзу на силос та однорічні трави, а в тваринництві перевагу надає виробництву молока. ПП «Україна» — господарство елітно-насінницьке.

У селі Костовці цього ж Брусилівського району Микола Азаров оглянув особисте селянське господарство Павла Збінського. Колишній киянин вирішив поміняти столицю на село. Земельна ділянка — всього 85 соток. Бізнес обрав доволі незвичний. Сім’я утримує півтисячі індиків. «Ми хотіли показати главі уряду, що у звичайній садибі при бажанні можна займатися міні-виробництвом м’яса, яке, на жаль, сьогодні закуповуємо, і для цього не обов’язково мати багато землі», — каже голова Брусилівської районної ради Володимир Габенець.

Міністр агрополітики Микола Присяжнюк зробив особливий наголос не необхідності технічного переоснащення села, адже недостатня кількість комбайнів щороку призводить до того, що на полі залишається близько шести мільйонів тонн зернових, збитки становлять приблизно два мільярди доларів. Голова ОДА Сергій Рижук запевнив, що цього року Житомирщина збере півтора мільйона тонн зерна.

 

Житомирська область.