Задушливе місто. Спека. Виходиш після роботи на вулицю — потрапляєш у парильню. І мрієш про відпочинок на морі або березі річки? А тут ще назустріч іде засмагла людина. Відпускник! Щасливчик! Ну як такому не позаздрити?

А от головний позаштатний дерматолог Міністерства охорони здоров’я Олександр Літус, схоже, до засмаги ставитися без найменшого захвату. А з побоюванням. Він заявляє: засмага — це захисний механізм шкіри від сонця. Він не корисний для організму й навіть може провокувати розвиток раку шкіри. Мовляв, просто дорогою на роботу або в магазин ми отримуємо достатню кількість ультрафіолету, щоб забезпечити необхідну кількість вітаміну D. А лежати годинами на пляжі — тільки здоров’ю шкодити. Для жіночої краси сонце шкідливе: крім засмаглої шкіри, воно «подарує» вам зморшки й передчасне старіння. Учора на прес-конференції в МОЗ позаштатний дерматолог відомства для більшої переконливості навіть процитував слова відомої французької акторки Катрін Деньов: «Я не готова заплатити двома роками життя за те, щоб два місяці походити засмаглою»...

Людям, в яких на тілі багато родимок і родимих плям, перед відпусткою слід проконсультуватися з онкологом, а тим, хто страждає недугами щитовидної залози, — отримати дозвіл на поїздку й рекомендації в ендокринолога.

У свою чергу головний комбусіолог (фахівець в області опікової медицини. — Авт.) МОЗ України Георгій Козинець попереджає про небезпеку теплового удару в цю пору року. За його словами, в умовах надлишкової сонячної активності в людини може розвинутися гіпертонічна хвороба або початися проблеми із серцево-судинною системою. Коли на вулиці температура 36—37 градусів, може виникнути перегрів організму, а за температури 40 — тепловий удар. Його симптоми: почервоніння шкіри, підвищення температури, втрата свідомості, дезорієнтація у просторі. Перша допомога за такого стану — провітрювання й охолодження, а в разі високої температури обов’язково викликати «швидку».

Лікарі радять під час сильної спеки не перебувати під відкритим сонцем у період з 11-ї до 17-ї години дня, особливо дітям. А якщо вже проводите відпустку на морському узбережжі, обов’язково користуйтеся сонцезахисними кремами, які безпечніше купувати в аптеках.

А ще для гарного самопочуття й здоровішої шкіри пийте більше води — 2—3 літри на добу. А от спиртним влітку захоплюватися не варто, каже головний дієтолог МОЗ Олег Швець. Щоб уникнути харчових отруєнь необхідно стежити за санітарним станом кухні, мити руки і їсти тільки свіжі продукти.

— У спеку потрібно збалансовано харчуватися, особливо людям, які страждають на хронічні захворювання. Слід вилучити з раціону продукти, що містять зайву кількість солі, цукру та жирів. Найбільш прийнятні для нашого організму у спеку городина, фрукти, злакові й риба, — рекомендує дієтолог.

Зрештою, довгоочікуваний відпочинок має піти вам на користь. Тому, вирушаючи в подорож, на курорт або на дачу, крім валізи й панамки, не забудьте поради Мінохоронздоров’я і здоровий глузд.