У день святкування 915-річчя Теребовлі, що на Тернопільщині, місто, засноване князем Васильком, збагатилося ще одним пам’ятником — відважній жінці, яка врятувала його від турецьких загарбників. Легенда оповідає, що 1675 року теребовлянську фортецю більше тижня тримали в облозі турецькі війська Ібрагіма-паші. Комендант фортеці Ян Хшановський вже схилявся до того, щоб пристати на умови турків і припинити опір. Таке рішення було прийнято на таємній нараді. Про це довідалась дружина коменданта Анна-Дорота і привела на передові позиції жінок і дітей. Йшла попереду, а в руках тримала два кинджали. «Один вразить твоє серце, другий — моє, якщо відступимо, — попередила відважна жінка свого чоловіка. — Разом битимемося до кінця». Захисники фортеці протрималися ще кілька днів, поки на допомогу їм не прийшли війська польського короля Яна Собеського. Турки зазнали поразки і відступили. Місто було врятовано.

Вдячні теребовлянці поставили Анні-Дороті пам’ятник і назвали її Софією — мудрою. Під цим іменем і увійшла вона в історію. Остання згадка про монумент датується 1829 роком, подальша його доля невідома. Через якийсь час на тому місці на Замковій горі з’явилася нова Софія місцевого скульптора Я. Бохенека, витесана з поширеного тут червоного пісковика. У правій руці жінки — кинджал, лівою вона показувала на місто, що розкинулось під Замковою горою. Погляд — рішучий і водночас благальний. Цей пам’ятник простояв до 1944 року і був знищений.
І ось на тому місці і на тому самому постаменті відкрито третій пам’ятник Софії Хшановській (на знімку) роботи тернопільського скульптора Романа Вільгушинського. На цей раз — з білого пісковика. Скульптору вдалося передати весь драматизм тих подій і водночас підкреслити жіночність образу.
Міський голова Теребовлі Сергій Поперечний розповідає, що втілити задум допомогли польські друзі з міста Клодзько. Софію Хшановську поляки шанують. Вона і нині єднає два народи. Сергій Поперечний сподівається, що відкриття пам’ятника дасть поштовх до подальшої співпраці і побратимства двох міст.
Фото автора.