ХХІ сесія Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі, в якій бере участь Постійна делегація Верховної Ради України, ухвалила резолюцію «Зміцнення безпеки в регіоні ОБСЄ», внесену від нашої держави. Щорічна сесія ПА ОБСЄ триває в м. Монако (Князівство Монако).
Проект резолюції було ініційовано керівником Постійної делегації Верховної Ради України, головою Комітету в закордонних справах, віце-президентом ПА ОБСЄ Олегом Білорусом та ухвалено переважною більшістю голосів без внесення жодних поправок та зауважень.
У своєму виступі керівник Постійної делегації Верховної Ради України акцентував увагу на важливості діяльності Парламентської Асамблеї, яка є однією з провідних організацій з питань вирішення конфліктів у своєму регіоні й ключовим інструментом попередження і запобігання конфліктів, врегулювання криз та постконфліктного відновлення і продовжує відігравати важливу роль у створенні безпечного і стабільного співтовариства ОБСЄ від Ванкувера до Владивостока.
Під час дискусії О. Білорусом було наголошено на невід’ємному праві кожної країни на участь у політичних та військових союзах, зважаючи на необхідність виконання положень Статуту ООН, Гельсінського заключного акта, Паризької Хартії та інших документів.
На завершення свого виступу парламентарій закликав учасників форуму до активного співробітництва та взаємодії на рівні міжнародних організацій у сфері безпеки та необхідності подальшого розвитку архітектури європейської безпеки.
Під час загальних дебатів до порядку денного заходу було включено додатковий пункт — проект резолюції «Україна», внесений депутатом парламенту Італійської Республіки, Головою комітету з питань демократії, прав людини і гуманітарних питань Маттео Мекаччі.
Зазначений проект резолюції підтримали 50 членів Парламентської асамблеї ОБСЄ. Вони є також співавторами проекту резолюції, в якій висловлюється занепокоєння політичною ситуацією в Україні, а саме, щодо «порушення прав і свобод людини, виконання взятих Україною зобов’язань, особливо зважаючи на головування України в Парламентській Асамблеї ОБСЄ у 2013 році».
Під час обговорення та тривалої гострої дискусії з проекту резолюції «Україна» виступив член парламентської делегації в ПА ОБСЄ, народний депутат України Олександр Стоян. Він висловив політичну позицію фракції Партії регіонів у Верховній Раді України. На його думку, «немає підстав для голосування за текст вищезгаданої резолюції, зважаючи на те, що даний документ не відображає політичної ситуації в Україні». Делегати, які взяли участь у дискусії, висловили і протилежні позиції. Документ було підтримано більшістю парламентаріїв країн — членів Парламентської Асамблеї ОБСЄ, які також ухвалили рішення щодо включення зазначеного проекту резолюції до Монакської декларації, що буде розглянута на наступному і заключному засіданні ХХІ щорічної сесії ПА ОБСЄ.
Інформаційне управління Верховної Ради.