У серпні збираємося тільки ми

Хокей. Уже повідомлялося, що виконком Федерації хокею України тренером національної збірної затвердив киянина Олександра Куликова. А днями стали відомі і його асистенти. Це знані у минулому хокеїсти: зірка НХЛ Дмитро Христич та гравець «Сокола» і збірної країни Юрій Гунько.
Перший тренувальний збір наша команда проведе наприкінці літа. Участь у ньому візьмуть гравці клубів Професіональної хокейної ліги України (ПХЛ). Навряд чи зможуть приєднатися до тієї підготовчої роботи легіонери, а також гравці основної команди ХК «Донбас», задіяні на міжнародному турнірі.
— Маємо чималий список виконавців, за якими стежимо, сподіваючись, що вони стануть у пригоді, — сказав Олександр Куликов. — Звичайно, це не означає, що ніхто інший не зможе потрапити до збірної. Її двері завжди відкриті для гідних, котрі добре заявлятимуть про себе у національному чемпіонаті. На згаданий збір з 27 серпня по 2 вересня запросимо 25 кандидатів...
У планах наставника національної команди не тільки знайомство з кандидатами, а й проведення двох товариських зустрічей у Броварах проти бронзового призера Професіональної хокейної ліги — столичного клубу «Беркут».
— Шкода, що з нами відмовилися зіграти практично всі збірні, з якими зв’язувалися, — розповів тренер. — Це команди Білорусі, Франції, Угорщини, Казахстану... Але, на жаль, у серпні ніхто національні колективи не збирає. Натомість є попередня домовленість із «Беркутом» про проведення контрольних матчів. Сподіваюся, що то буде непоганий спаринг-партнер для нас...
Нові орієнтири «Беркута»
А тим часом «Беркут» вийшов з відпустки та розпочав підготовку до нового сезону у ПХЛ. Гравці пройшли медобстеження, проводили легкі тренування на землі, грали у футбол. Наступний етап підготовки — у Словаччини, у високогірному містечку Штрбське Плесо. Там до команди приєднаються четверо словацьких легіонерів.
До речі, столичний клуб віднедавна очолює 41-річний чех Мілош Голан — відома постать у світовому хокеї. Професіональну кар’єру гравця розпочав 1985 року у складі ХК «Вітковице». За цей клуб з перервами Мілош зіграв 7 сезонів. У чемпіонаті 1992—1993 років, виступаючи за «Вітковице», Голан став рекордсменом Екстраліги: за один сезон у 53 матчах він набрав 68 пунктів (35 закинутих шайб + 33 результативні передачі). Поки жоден оборонець у чеському чемпіонаті не зумів перевершити це досягнення.
Того сезону гравця назвали хокеїстом року в Чехословаччині. Пізніше, на драфті НХЛ—1993 Голана в третьому раунді під загальним 77-м номером вибрала команда «Філадельфія Флайерс» (8 матчів, 2 (1+1) очки). Далі його обміняли в «Анагайм Дакс» (41 матч, 14 (4+10) пунктів). За збірні Чехії та Чехословаччини зіграв 22 матчі (15 (6+9) очок). Через недугу оборонцеві довелося завершити виступи на льоду.
З 2000 року Мілош Голан почав працювати тренером у дитячій школі «Вітковице». З 2004 по 2007 рік був асистентом Володимира Вуйтека в цьому клубі. Уперше самостійно очолив команду в сезоні 2007/2008. То був норвезький клуб «Ліллегаммер». Далі працював тренером у словацькому «Зволені» і чеських клубах — «Спарта» і ХК «Млада-Болеслав». Тренерський стаж Мілоша Голана становить 13 років.
Асистенти тренера «Беркута» — Дмитро Марковський, Дмитро Підгурський, директор клубу — Віталій Семенченко, Олександр Васильєв працюватиме з воротарями. Керівництво клубу на чолі з президентом, народним депутатом України Давидом Жванією, планує через сезон виступати в чемпіонат КХЛ, в якому нинішнього року стартує «Донбас».
Придбання і втрати
Новий сезон київський «Компаньйон-Нафтогаз» розпочне, зазнавши кадрових втрат. За півфіналістів чемпіонату України вже не гратиме Андрій Шурупов, який після важкої травми у плей-оф має намір завершити кар’єру. Окрім того, Микита Буценко, Павло Борисенко та Максим Абаєв перейшли до інших клубів.
З новачками «Компаньйона» вас знайомить його наставник, заслужений тренер України Олександр Сеуканд.
— Шарапов — у минулому киянин, але коли переїхав до Білорусі, отримав громадянство цієї країни. Наша умова до гравця — це повернення українського паспорта. Тоді він гратиме. Задоєнка чекаємо з Росії...
Оце поки всі новини, про які дізналися в Олександра Юрійовича.
У Будапешті обрали Донецьк
Заявка ХК «Донбас» на проведення фінального етапу Континентального кубка виявилася успішною. Таке рішення прийняли в Будапешті, де відбулася презентація чергового розіграшу.
На зборах були присутні представники клубів, які мають намір взяти участь у змаганні, і комісія Міжнародної федерації хокею (ІІHF). Згідно з регламентом, хокейний клуб «Донбас» як приймаюча сторона і «Руанські Дракони» (Франція) як переможець Континентального кубка 2011/2012 отримують путівку до фіналу без відбору.
Матчі фінального раунду зіграють 11—13 січня 2013 року. Нагадаємо, що минулого сезону в Донецьку проходив півфінальний етап турніру. Його виграв «Донбас». Але у фіналі він не зміг завоювати почесний приз.
Інформація «Голосу України».
Фото Павла КУБАНОВА.
Киянин Олександр Побєдоносцев (ліворуч) — оборонець збірної України.