Загалом майже 25 гектарів лісу вигоріло минулих вихідних на Полтавщині. Наймасштабніша пожежа трапилася у Великобагачанському районі поблизу села Затон, де у вогні загинув лісовий масив площею 22 гектари: 7 га старих дерев та 15 га молодих насаджень! В області оголошено найвищий, 5-й, ступінь пожежної небезпеки. Тимчасово відпочивальникам заборонено відвідувати лісові масиви.
НП зусиллями восьми пожежних відділень, 102 пожежників та сорока лісівників ліквідували за півдня. За словами, начальника ТУ МНС у Полтавській області Романа Кириленка, в цій ситуації мобілізували всі сили, районна влада допомогла з підвезенням води. За рахунок цього впоралися швидко, хоча зазвичай схожі пожежі можуть гасити кілька днів чи тижнів.
Як зазначають правоохоронці, на місці виявлено 8 точок підпалу — через кожні 100—200 метрів, що свідчить про «рукотворний характер» НП. Тож за цим фактом порушено кримінальну справу, зловмисників розшукують.
Тим часом голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко зібрав екстрену нараду з керівниками районів, МНС, УМВС, прокуратури, інших правоохоронних органів.
— Обидві пожежі виникли, ймовірно, через людський чинник, тому наше завдання — мінімізувати подібні речі, — наголосив Олександр Удовіченко. — Я про це говорив неодноразово. Завдання —  мобілізувати всі сили і не зводити ситуацію до принципу «пронесе — не пронесе».
За інформацією начальника Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства Юрія Тараненка, нині підприємства лісового та мисливського господарств приведені в повну бойову готовність. Чергують 36 пожежних автомобілів, 40 тракторів, 4 модулі. Обладнали 8 відеокамер спостереження і 41 пірс для забору води. Розробили плани співпраці з ДАІ, ТУ МНС та УМВС області.
За словами начальника відділу оперативного реагування Територіального управління МНС у Полтавській області Ростислава Ялинника, рятувальники нині масово проводять роз’яснювальну роботу серед жителів населених пунктів, застерігають від біди.