Комусь вигідно, щоб фрукти надходили з-за кордону
Уже багато років на прилавках магазинів, ринках Чернігова продаються зарубіжні яблука, переважно з Польщі. А де ж місцеві фрукти? На жаль, через занепад заводів продтоварів, консервних цехів кооперації, виноробних виробництв колишні колгоспні яблуневі сади здебільшого за останні 20 років або винищені, або зачахли.
Перетворюється на ліс великий радгоспний сад у Чапаївці. Днями заїздив у це село, і був прикро вражений його непривабливим станом.
— За радянських часів яблуні родили на 390 гектарах, — повідомила сільський голова Людмила Ковбаса. — Сад розпаювали між жителями села. Людям перепало по гектару, по трохи менше. В останній раз він вродив у 2007 році. Тоді саме 98 будинків газифікували. Був дуже великий врожай, і яблуні ніби віддячили людям за попередній догляд. Чапаївці фактично завдяки проданим яблукам газифікувалися. 
Та тепер — це сумна картина. Пенсіонери не в змозі доглядати за яблунями. Почали рости чагарники. Дерева уже практично не родять...
Таку картину можна спостерігати у більшості сіл. Років з десять тому місцеві сільгосппідприємства, заохочені стимулами урядової програми з розвитку садівництва, у Менському районі посадили кілька яблуневих садів. Та ентузіазм після компенсації затрат у господарників погас: адже деревця не зразу родять. Крім того, вони потребують ретельного догляду. А це прямі затрати з віддаленою віддачею. А тут ще у багатьох господарствах відбувалися реорганізації... Одне слово, посаджених садів вже здебільшого нема.
Водночас у Березному вирішили по-справжньому позмагатися із польськими садівниками: тут підростає новий сад на 15 гектарах. Яблуньки на десяти з них вже родять. Займається садівництвом ТОВ «Березнянський», яке також вирощує зернові, має стадо корів. Його керівник Юрій Ємець, до речі, 11 місяців вивчав передовий досвід садівництва в Ірландії та три місяці — у Великобританії. Багато перейняв син і від батька, відомого на Чернігівщині господарника Михайла Ємця.
— Заснував сад мій дідусь Михайло Маркович Ємець, — розповідає виконавчий директор ТОВ «Березнянський» Дмитро Павлюк. — Торік яблуні вже дали пристойний урожай — 170 тонн. Плануємо найближчим часом збільшити сад ще на 5—10 гектарів.
Від одного з керівників та засновників господарства Михайла Ємця дізнаюся, що у перший рік посадки дерев дуже велика кількість їх не прижилася. Як з’ясувалося, вони росли на території колишнього табору літнього утримання качок, а тому вміст фосфору, калію, азоту в грунті тут перевищував норму в кілька разів. Тому під час ремонту саду в лунки була завезена нова земля. Коли ж деревця розрослися, добре удобрений грунт став відігравати позитивну роль у зростанні врожайності саду.
— Вирощуємо сорти Росавка, Радогость, Зимній лимон, Флорина, Катерина, Чемпіон, Мутсу та інші, — зазначила технолог, начальник садово-городньої дільниці Тамара Сімак. — Формуємо крону так, щоб плодові деревця були невисокими. Торік кілограм яблук продавали здебільшого по чотири гривні.
У Березному були по-справжньому здивовані ажіотажним попитом на їхню продукцію: оптовики швидко допомогли реалізувати вирощене. Приїжджали навіть покупці з Білорусі. Усе-таки везти з Березного фрукти ближче, ніж з далечини! Є у ТОВ «Березнянський» і велике яблукосховище майже на 400 тонн. Температура у ньому постійно тримається на позначці плюс 2,3 градуса. Тому в господарстві готові навіть притримати вирощене до літа. Експеримент показав, що залишений з минулої осені ящик яблук із сортом Росавкою ще й досі має відмінний вигляд.
...У Березному очікують на збільшення продукції і занепокоєні тим, що поки що не знайшли порозуміння з бюджетними закладами. Дивно, але комусь вигідно, аби дорожчі у 1,5—2 рази зарубіжні фрукти надходили безперешкодно у дитсадки, інтернати, школи, лікарні області.
 
Чернігівська область.
Фото автора.
Виконавчий директор ТОВ «Березнянський» Дмитро Павлюк демонструє новий сад.