На двадцяти відсотках площ зібрали ранні зернові на Вінниччині. Намолочено 312 тисяч тонн збіжжя за середньої врожайності з гектара 31,1 центнера. Це на 5,4 центнера менше за минулорічний показник. Найбільше обмолочено озимого ячменю — на 84 відсотках площ. На круг зібрали по 32 центнери. Горох впорали на половині площ. Тут урожайність становить 23,6 центнера з гектара. Озимої пшениці збирають по 31,7 центнера на круг. Начальник обласного управління агропромислового розвитку Микола Неїлик прогнозує, що показник урожайності цієї культури може збільшитися до 34—36 центнерів із гектара. Навіть за таких умов зібрати стільки збіжжя, як торік, усе одно не вдасться.
— Зерно спеклося на сонці, — так пояснюють фахівці причину зменшення врожаю у нинішньому році. За їхніми словами, порушення строків сівби через весняну негоду також негативно позначилося на врожайності.
— За умов нинішньої спеки вкрай важливо чимшвидше зібрати урожай, бо зерно, як кажуть у народі, стікає на корені, — пояснює Микола Неїлик. — Тому ми додатково залучили ще 155 комбайнів. Загалом на полях працює більше трьох тисяч одиниць зернозбиральної техніки. Плануємо упродовж двох тижнів завершити збирання ранніх зернових.
За прогнозами фахівців управління агропромислового розвитку, хлібороби Вінниччини зберуть 3,9 мільйона тонн зерна ранніх і пізніх культур, що на сім відсотків менше минулорічного показника.