Пристрасті довкола законопроекту про засади державної мовної політики стихли, але не вщухли. Схоже, просто пішли на літні канікули. Депутати та громадські активісти припинили голодовку під Українським домом у Києві, оскільки скандальний закон, що розширює сферу застосування російської мови, не підписано ані Головою Верховної Ради, ані Президентом.

«Ми припинили голодовку, оскільки проміжна мета її досягнута і закон (про мови) не підписано», — сказала одна з учасниць акції протесту, народний депутат України Ксенія Ляпіна. Після згортання масштабної акції протесту під проводом депутатів під Українським домом залишилися декілька десятків осіб, котрі, як і раніше, вимагають від Президента України Віктора Януковича не підписувати закон про засади державної мовної політики. Декілька людей продовжують голодувати.

У вихідні стався інцидент із фургоном народного депутата Олеся Донія, котрий віз звукову апаратуру до Українського дому: невідомі закидали автомобіль камінням. Щоправда, ані міліція, ані сам депутат наразі не знають, чи можна пов’язувати цей випадок з акціями проти мовного закону.

У Черкасах, як передає наш власкор Лідія ТИТАРЕНКО, після розгону міліцією «мовного майдану», об’єднана опозиція, протестуючи проти дій влади, знову встановила намети на Соборній площі міста. Партія регіонів також має свої намети перед приміщенням ОДА.

Депутати Хмельницької міськради свою позицію проти мовного закону висловили на позачерговій сесії. За повідомленням нашого власкора Ірини КОЗАК, обранці від обласного центру звернулися до Президента з проханням накласти вето на закон про засади державної мовної політики, бо вважають його антиконституційним і таким, що нівелює значення української мови на території держави.

На Луганщині на підтримку мовного закону була скликана позачергова сесія депутатів обласної ради, інформує наш власкор Алла АНТІПОВА. Депутати прийняли заяву до центральних органів влади, в якій вимагали: «Усі провокації, що їх організують націоналісти з метою загострити політичне протистояння, поляризувати суспільство, розділивши його на «чужих» і «своїх», повинні бути негайно припинені». За це звернення проголосували всі депутати, крім одного — власного кореспондента ІCTV в Луганській області Андрія Шаповалова, який заявив про те, що не вважає, що його «хтось принижує». Поки депутати збиралися на свою сесію, в парку біля облдержадміністрації провели свої пікети регіонали та представники опозиції. Партія регіонів зібрала півтори тисячі людей (на знімку), здебільшого молодь, а також представників козацтва, ветеранів Афганістану, деяких громадських організацій і керівників районних і міських рад. На захист української мови зібралися трохи більш я тридцятеро людей.

Фото прес-служби обласної організації Партії регіонів.