У селі Немиринці Ружинського району Житомирщини відбувся четвертий Всеукраїнський фольклорний фестиваль «Купальські роси», заснований народним депутатом України Павлом Жебрівським.

Заходи розпочалися з відкриття зони відпочинку біля великого природного озера — Набережної Яніни, названої на честь матері Павла Жебрівського та п’яти його сестер. Тут розчистили дно, висадили дерева, квіти, встановили альтанки, скульптури, облаштували фонтан. «Хай жителі села приходять сюди відпочити, хай тут зустрічаються закохані», — висловив побажання депутат. Перед цим у рамках проекту «Добробут власними руками» селяни за сприяння місцевих підприємств створили Купальський парк. Торік на Покрову відкрили Палац культури. За словами керівника місцевого підприємства Людмили Пономаренко, щоб привести до ладу будівлю колишнього панського палацу, Павло Жебрівський та його сестра Філя Іванівна вклали близько 4 мільйонів гривень.
Прологом до Купальського свята стали показ колекції «Золота середина» дизайнерки Голди Виноградської та виставка-продаж творів народних майстрів. Охочі могли піднятися в небо на повітряній кулі чи подивитися фігури вищого пілотажу, які виконував спортивний літак.
Коли настали сутінки, почалося театралізоване дійство «Магія Купальської ночі». Парубки виконували обрядовий танець запросин дощу, а потім обливали всіх водою — на щастя, на здоров’я. Тисячі гостей фестивалю побачили, як раніше на Івана Купала прикрашали Марену, як топили опудало, як пускали на воду вінки, сподіваючись знайти свого судженого.
Змогли всі присутні й загадати бажання, коли в небі над купальською галявиною розквітла квітка папороті — завдяки майстерності піротехніків. А далі людей за традицією пригощали смачним короваєм і запрошували стати в «Ланцюг єднання» — символ міцності українського народу.
 
Житомирська область.
На знімку: родина Жебрівських під час відкриття Набережної Яніни.
Фото автора.