Кабінет Першого заступника Голови Верховної Ради України досить цікавий своєю історією. «Років з двадцять у цьому кабінеті плідно працював з 1947 до 1969 року Сидір Артемович Ковпак — людина, якій нещодавно відзначили 125 років. Біля стін Верховної Ради України — ті груші і яблука, які родять до цього часу, він посадив», — розповів Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк в соціально-аналітичному інтерв’ю програмі «В кабінетах» в ефірі 5-го телеканала.

Водночас на запитання журналіста, чому немає в кабінеті портрета Президента, А. Мартинюк пояснив, що парламент є незалежною гілкою влади. «Президент має до нас відношення, але не є начальником Верховної Ради України», — сказав політик.

У кабінеті Першого заступника глави парламенту, де відбувалася зйомка програми, говорили про справи, зокрема, про парламентську кампанію.

У цьому контексті, коментуючи на прохання журналіста результати соціологічного дослідження щодо рейтингів політичних сил, які мають намір опинитися в парламенті, А. Мартинюк зазначив: «Відповідно до результатів соціологічних досліджень комуністи очікують від наступних виборів понад 10 відсотків. Ми очікуємо і ставимо завдання отримати мінімум 15 відсотків за партійними списками, і у зв’язку з тим, що повернуто до змішаної системи виборів, найавторитетніші наші колеги підуть у виборчі округи».

Говорячи про об’єднану опозицію, А. Мартинюк зауважив: «Об’єднана опозиція, напевно, має те, що має. Я не вірю в те, що в об’єднаної опозиції знайдуться додаткові політичні сили, які до них можуть приєднатися, або знайдуться якісь піар-хід чи піар-акції, які їм зможуть істотно додати балів. Їхнє, мабуть, завдання зараз полягає в іншому — не втратити те, що вони мають на сьогоднішній момент». Відповідаючи на уточнююче запитання журналіста, чи це є песимістичне ставлення до опозиційного руху, оскільки вони щось неправильно роблять, політик пояснив, що песимістично ставиться не до опозиційного руху, а «до тих людей, які знаходяться в цьому русі».

Аналізуючи рейтингові показники Партії регіонів, А. Мартинюк погодився з оцінками соціологів про те, що вони «відповідають дійсності, але якщо продовжуватимуться й далі ті акції, які накреслила Партія регіонів, маючи владу реальну, — в них є шанси на поліпшення свого рейтингу». Утім, зауважив політик, «у них (Партії регіонів. — Ред.), як ні в кого іншого, є шанси й на погіршення свого рейтингу, бо міра відповідальності за стан справ в державі безпосередньо лежить на Партії регіонів».

Коментуючи виборчий процес, який, на думку А. Мартинюка, вже де-факто розпочався, він наголосив, що знає, чого варто чекати в цій кампанії. За його словами, по низці регіонів партія, яку він представляє в парламенті, має сталий електорат, оскільки послідовно, системно і незмінно обстоює певні позиції, але «звичайно, буде конкуренція».

Відповідаючи на запитання, в якому форматі має намір А. Мартинюк балотуватися до нового складу парламенту, політик повідомив, що «піде по комуністичному списку, але по виборчому округу». «Політична партія має право висувати кандидатів як за списками політичної партії, так і за списками на виборчих округах і, разом з тим, хто хоче балотуватись персонально, — має право на самовисування. Я піду за партійним списком у виборчий округ», — сказав А. Мартинюк.

Разом із тим Перший заступник Голови Верховної Ради наголосив: «У Верховну Раду ніхто з космосу депутатів не присилає, з інших держав також не засилають. Це ті, за кого ви голосуєте, ті, кого ви, виборці, обираєте, — тих і маєте в стінах Верховної Ради».