Політичні партії «Наша Україна», Українська народна партія та Конгрес українських націоналістів підписали декларацію про об’єднання. Як передає УНІАН, до неї також приєдналося понад 30 громадських організацій, серед них «Просвіта», «Меморіал», Союз офіцерів України, інші молодіжні, громадські організації патріотичного спрямування.

У декларації наголошується, що, крім спільної участі у виборах, партії ставлять за мету формування єдиної української політичної сили.

Лідер «Нашої України» Віктор Ющенко (на знімку) в інтерв’ю журналістам після форуму підкреслив, що об’єднання «Нашої України», Української народної партії та Конгресу українських націоналістів не спрямоване проти об’єднаної опозиції «За Батьківщину». За його словами, головною метою створення політичного об’єднання є «спроба запропонувати мільйонам людей альтернативу вибору». «Мій політичний проект — це не проект проти БЮТ, — сказав В. Ющенко. — Мій проект ставить одну мету: політична авантюра, в якій живе сьогодні українська нація, полягає в проекті «ширки», де є дві мегапартії, які кажуть, що якщо ви не з нами, ви проти української демократії».

Відповідаючи на запитання, чи може об’єднатися його політична сила з «Батьківщиною», якщо пройде до наступного парламенту, В. Ющенко зазначив, що не знає.

Національно-патріотичні сили, які оголосили про об’єднання, підуть на вибори під брендом «Наша Україна». За словами лідера УНП Юрія Костенка, це попередня домовленість, оскільки бренд «Нашої України» більше сприймається в суспільстві, ніж, наприклад, УНП чи Конгрес українських націоналістів. Він підкреслив, що нині триває робота над формуванням програми, з якою об’єднання піде на вибори, а також над формуванням списку. Ю. Костенко зауважив, що питання об’єднання в єдину партію постане вже в післявиборний період.

Фото Володимира ФАЛІНА (Укрінформ).