Зерно спеклося на сонці
Якщо вірити офіційним повідомленням, ранні зернові зібрано майже з третини запланованих площ. Оптимістичного мало, і попередній висновок такий: у підсумку хлібних культур виявиться в засіках значно менше, ніж торік. Адже південні області, де ранні зернові вже завершують збирати, масово рапортують про недобори й низьку врожайність. Нині в середньому збирають по 19 центнерів з гектара, тоді як торік було 28,4. Але ж саме врожай ранніх зернових здебільшого й визначає майбутню ціну буханця в хлібних магазинах. А поки що картина тут не така райдужна, як малюють її в Мінагропроді.
Чимало керівників агропідприємств нарікають, що внаслідок дефіциту вологи й високих температур колосся сформувалося досить слабке. А, за словами генерального директора аналітичного центру
«Украгроконсалт» Сергія Феофілова, на якість пшениці, що її збирають на півдні, мабуть, вплинула суха погода — протеїн на рівні 12—12,5 відсотка. Це дуже добре. Але зерна пшениці часто зустрічаються щуплі, зморшкуваті — тобто під час продажу такого зерна на експорт можливі проблеми.
Тим часом буквально за тиждень ціни на кукурудзу й пшеницю зросли на 20 доларів за тонну. Це, вважає Сергій Феофілов, вплив світових тенденцій плюс надходить інформація, що стан посівів у деяких областях незадовільний. І жнива на півдні країни показують, що врожайність далека від торішнього показника.
У свою чергу, в Українському клубі аграрного бізнесу прогнозують, що, коли така посушлива погода протримається ще дві-три тижні, очікуваний валовий збір усіх зернових може скоротитися до 40 мільйонів тонн. Нагадаємо, торік в Україні було зібрано 56,7 мільйона.