В Україні очікують зниження температури, дощі із грозами та шквали. Принаймні таку поведінку природи прогнозує начальник Гідрометцентру Микола Кульбіда. Він каже, що вже завтра в Західних та Північних регіонах температура знизиться до 23—28 градусів. Потім спека почне вщухати й у Центральних областях, а також на Сході та Півдні. А Західні регіони, а також Житомирщину та Хмельниччину перші заллє дощем. Через що очікується підтоплення територій, які перебувають у занижених частинах рельєфу.
«Є низка небезпечних явищ спричинених погодними умовами, адже на великій території пройдуть інтенсивні грози. Локально очікують зливи та град. У Карпатах на малих гірських річках — швидкоплинні паводки з коливанням рівня води», — сказав пан Кульбіда.
Також Микола Кульбіда зазначив, що температура Чорного моря становить 22—24 градуси за Цельсієм, що є аномальним для цього періоду.
Очікуючи похолодання на місцях, влада вживає «протиспекотних» заходів. Так «Київавтодор» просить водіїв вантажівок не їздити вулицями міста вдень, щоб не псувати покриття доріг, повідомляє прес-служба КМДА.
А столичних рятувальників попередили про небезпеку пожеж. У зв’язку з підвищенням температури повітря, в Києві посилено контроль за станом пожежної безпеки об’єктів підвищеної небезпеки, місць масового перебування громадян, транспортних комунікацій та систем життєзабезпечення.
Незалежно від погоди найбруднішими вулицями столиці є Хрещатик та Саксаганського. Такий діагноз екології міста оприлюднив учора на прес-конференції директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. Він каже: 80 відсотків забруднення повітря забезпечує транспорт. У цьому контексті найбільш нечистими є Севастопольська, Одеська, Московська площі.
Також еколог дав оцінку воді, якою вгамовують спрагу кияни та гості міста. Небезпечнішою за воду з вуличних бюветів Володимир Борейко вважає воду з-під крана. Пояснив: через те, що київські бювети ніким не контролюються. І майже 50 відсотків Н2О містять важкі метали та нафтопродукти. Тоді як якість водопровідної води контролює «Київводоканал», щоправда за нормами, що діють ще з радянських часів.