Вперше за 23 роки незалежності України саме на Рівненщині було підписано Меморандум про єдину Україну та єдину Українську Помісну Православну Церкву. Його визнали та підписали разом з головою Рівненської ОДА Сергієм Рибачком, його заступником Олександром Савчуком п’ятеро керівників релігійних конфесій Рівненщини, зокрема: керуючий Сарненською єпархією УПЦ Митрополит Сарненський і Поліський Анатолій, керуючий Рівненською єпархією УПЦ Митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій, керуючий Рівненською єпархією УПЦ КП Архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, керуючий Рівненсько-Волинською і Таврійською єпархіями УАПЦ Митрополит Львівський Макарій та правлячий єпископ Луцького Екзархату УГКЦ Йосафат.
«Сьогодні нам усім вдалося досягти порозуміння з владиками різних релігійних конфесій. Вперше за усю історію незалежної України саме на Рівненщині вони сіли за круглий стіл і погодилися з усіма п’ятьма пунктами меморандуму. Хочу наголосити, що цим ми зробили перший крок до об’єднання в Українську Помісну Православну Церкву, за ним буде наступний. Задля цього сторони домовилися про створення робочої групи», — зауважив Сергій Рибачок.
У меморандумі, зокрема, йдеться про те, що підписанти визнають і моляться за цілісну і єдину державу — Україну, виступають за створення єдиної Української Помісної Православної Церкви, засуджують дії Росії як агресора та інших держав щодо захоплення території нашої держави, засуджують розпалювання міжрелігійної ворожнечі і захоплення православних храмів однієї конфесії іншою, не заперечують релігійне волевиявлення жителів Рівненщини щодо конфесійної належності згідно з Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації».
«Рівненська ОДА звернулася до керівників релігійних конфесій Рівненщини з пропозицією підписання цього меморандуму. Непростий процес перемовин з владиками УПЦ, УПЦ КП, УАПЦ, УГКЦ тривав кілька місяців. За цей час було внесено правки до пунктів Меморандуму, і, нарешті, остаточний варіант погодили усі підписанти», — розповів заступник голови РОДА Олександр Савчук.
«Те, що ми підписали меморандум, — велика історична подія, яка далася не зовсім легко. Підписанням цього меморандуму ми засвідчили свої благі наміри і докладатимемо зусиль, щоб створити єдину Українську Помісну Православної Церкву. Прийде час — і в Україні буде єдина Помісна Церква», — впевнений Митрополит Рівненський та Острозький Варфоломій.
«Сьогодні — дійсно історичний момент. Уперше з 1992 року представники усіх конфесій, не без спірних моментів, підписали цей меморандум, як перший крок до обговорення і реальних дій для створення Української помісної православної церкви. Хочу наголосити, що процес об’єднання вже давно почався в наших душах, в наших серцях, в нашому розумі», — зазначив Архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон.
Голова РОДА Сергій Рибачок висловив сподівання, що факт підписання меморандуму на Рівненщині візьмуть для прикладу й інші області.
Про це повідомила прес-служба Рівненської ОДА.