Ось і завершилося Євро-2012, залишивши по собі пам’ять і масу емоцій. Абсолютна більшість людей, у тому числі і на Сумщині, повернулися до своїх буденних справ. Цей регіон не приймав найсильніші футбольні дружини континенту, тож відтак і ставлення до цієї непересічної спортивної події мало б бути відповідне. Але наприкінці березня Сумський обласний центр зайнятості на чолі з Володимиром Підлісним раптом, ні сіло, ні впало, ініціював (до речі, єдиний в Україні) акцію «А що ти зробив для Євро-2012 у своєму селі, селищі, місті?». Перша реакція багатьох мешканців краю була скептична: мовляв, де той дядько, чи пак — футбол, а де та бузина? Щиро зізнаюся: всі «оптимісти» серйозно сплохували. Ініціатива миттєво поширилася від Десни до Ворскли і була сприйнята повсюдно на «ура!».

Від Десни — до Ворскли

Разом з обласною владою ініціаторам акції підставили плече обласні організації роботодавців «Сумський регіон», промисловців і підприємців, Всеукраїнського об’єднання демократичних сил «Злагода», благодійний фонд «Майбутнє», сумський міський благодійний фонд «За чисте місто» та десятки інших. У містах і районах започаткували організаційні комітети, визначили обсяги й намітили конкретні плани робіт. Тож поступово разом із владними та громадськими структурами нею перейнялася вся громадськість. Невдовзі на участь в акції надійшло понад 750 заявок, які включали більш як дві тисячі об’єктів, переважно соціально-культурної сфери. Шкурка й справді виявилася вартою вичинки, адже всі громадські роботи було спрямовано на соціально-культурне відродження Сумщини і фінансував їх Фонд соціального страхування на випадок безробіття в загальному розмірі 5 мільйонів гривень.

— Ініціатива сумчан — не випадковість, — зазначив директор Сумського обласного центру зайнятості Володимир Підлісний. — Українські гостинність, широта натури — знані за тридев’ятьма морями. Кому як не господарю належить подбати про ошатність, красу і порядок у власному домі. Тим паче що з початком футбольного свята наш прикордонний регіон перетвориться на своєрідну футбольну Мекку для десятків і десятків тисяч зарубіжних туристів, які через Сумщину торуватимуть шлях до Києва, Львова, Харкова, Донецька.

Інтуїція не підвела співрозмовника: за час європейських футбольних баталій в Україну через прикордонні пости області футбольні фани сипалися, мов гриби з козуба. Тож, як дбайливий господар, сумчани взялися за квартальний «футбольний суботник» із притаманними українцям завзяттям і працьовитістю. Перші переможні реляції про трудовий ентузіазм жителів області, зайнятих на громадських роботах, присвячених акції «Що ти зробив для Євро-2012?», почали надходити з передньої лінії «футбольного фронту» до обласного оргкомітету у третій декаді квітня.

— Акція «Що ти зробив для Євро-2012?» — і корисна, і доречна з економічної точки зору, — переконує заступник міського голови Ромен Олександр Яковенко. — Бюджет нашого міста дотаційний, тож кошти, виділені під акцію службою зайнятості, для нас свіжий ковток повітря. Прадавні Ромни долучилися до акції через впорядкування низки екскурсійних маршрутів для закоханих в історію, мистецтво, культуру. Тож ласкаво запрошуємо всіх охочих припасти до цілющих духовних джерел нашого краю. Нехай нинішній чемпіонат Європи допоможе нашим гостям свіжим поглядом оцінити Україну й українців...

— У нашому районі до акції долучили безробітних, позбавлених матеріальної допомоги, — звітує заступник директора Недригайлівського районного центру зайнятості Валентина Голінська. — Щоденно на громадських роботах було зайнято від 40 до 50 тимчасових безробітних. Найбільші обсяги виконано на територіях Недригайлівської і Тернівської селищних рад. По-ударному трудилися у Вільшані, Рубанці, Коровинцях, Кулишівці, де встановлено єдиний у світі пам’ятник мамонту. Немає сумніву, що багато хто з гостей Євро-2012 також захоче помилуватися нашими чудовими краєвидами, на повні груди вдихнути життєдайного повітря, доторкнутися до прадавньої історії краю.

Тож розслаблятися ніколи. Після закінчення свята футболу роботи з упорядкування території району продовжаться. Корисні й потрібні справи мають тривати завжди.

— Це лейтмотив тримісячної акції «Що ти зробив для Євро-2012?» від Десни до Ворскли, — переконує редактор газети обласної служби зайнятості «Діалог» Василь Шевчун.

Слова співрозмовника викликали певний сумнів щодо поголовного «одобрямс». Можна погодитися, що в мешканців центральних районів області, які перебувають на перехресті транспортних артерій, справді могли відбутися певні позитивні зрушення у настроях і бажаннях змінити ситуацію на краще. А ось на околицях?.. Тому в самісінькому зеніті акції вирішую здійснити вояж у свою «бойову» молодість — у прикордонний Краснопільський район, де робив свої перші кроки на журналістській ниві.

Уся громада виходила на толоку

Якихось півгодини маршруткою і ми в обіймах незайманої природи — оази гаїв, блакиті озер і ставків. Мимо мигтять садові кооперативи з дачними теремками, смарагдовий оксамит полів, вичищені ледь не до блиску узбіччя і придорожня лісосмуга. Ніде ні кинутого папірця, ні заростів сухостою, ні пожухлих бур’янів. І ось в’їжджаємо в одне з найбільших сіл району — Самотоївку, яка розкинулась уздовж траси на 6 кілометрів з гаком. Мене на якусь мить навіть заціпило: такої ошатної, красивої, прибраної і геть помолоділої я її не бачив ні разу за 30 років «знайомства». Але, можливо, ця ошатність — полагоджені і пофарбовані забори, зручні лавочки під ними, через два-три обійстя квітники і клумби, всюди викошена «під нульовку» трава, доглянуті подвір’я — тільки на в’їзді в село. Ні, і через два, і через три кілометри, і далі — одна й та само картина. Щоб остаточно розвіяти «сон», адже старого горобця на полові не проведеш, висідаю в центрі села й хутенько дістаюся до ближнього скверу, який півколом обіймає Меморіал слави полеглим у роки Великої Вітчизняної війни. У ньому навіть натяку на хмизину, ба навіть на недопалок. Притрушені піском алеї, свіжопофарбовані зручні лавочки, урни, поряд із «метрами» кілька десятків молодих берізок-панянок. На центральному вході до меморіалу відвідувачів зустрічає заквітчана клумба довжиною в півсотню метрів. На бічних від площі вулицях — аналогічна картина. Не Швейцарія, звісно, однак і швейцарці були б у захопленні від побаченого. Такий само розмай і в селі Глибному Самотоївської сільради: посаджені тамтешньою молоддю на околиці парк, молодий яблуневий сад, впорядкований для рибальства ставок. В обох селах море квітів біля дворів, установ, на місцях нещодавніх сміттєзвалищ. А ще гордість Самотоївки — освячена джерельна криниця і відремонтована капличка.

— Правда, краса? — запитує сільський голова Іван Перерва. — Згодом її буде ще більше. Любуєшся і віриш у щасливе майбутнє України та українців. Тож незабаром заморські гості не тільки до Швейцарії навідуватимуться.

— Либонь, дюжина-дві казкових Аладдинів у підручних перебували?

— Які там дві, вся громада виходила на толоку: фарбували, саджали, вичищали. А заспів зробив Краснопільський районний центр зайнятості в рамках обласної акції «Що ти зробив для Євро-2012», — хвалиться голова, — який уклав з нами договори на оплачувані громадські роботи, на яких було задіяно понад десятка місцевих безробітних. За ними пішли інші вичищати авгієві стайні — молодь, службовці, школярі, громада. Тож уся ця краса — творіння рук мешканців села. Спасибі службі зайнятості, яка своєю ініціативою надихнула людей на працю та додала їм віри на перспективу.

Аналогічний відгук про Краснопільський районний центр зайнятості також почув від сільського голови села Мезенівка Миколи Гавенка:

— У рамках Євро-2012 на оплачуваних громадських роботах уже відпрацювали 10 мешканців села. З тотальним безробіттям, яке нині панує в селі, фінансова підтримка центру зайнятості — освіжаючий ковток повітря для безробітних. Залученими на громадські роботи за допомоги всієї громади було відремонтовано сільський клуб, амбулаторію, місцевий стадіон, «розвіяно за вітром» кілька сміттєзвалищ, впорядковано пам’ятник загиблим, кладовище... Загалом на громадські роботи районний центр зайнятості щорічно залучає не менш як два десятки наших безробітних.

Слова вдячності на адресу центру зайнятості чув і від інших, зокрема голови Краснопільської РДА Петра Кідіменка. Похвала заслужена. Саме ініціатива служби надихнула краснопільців на звитяжну працю. І ця співпраця, як зазначив очільник району, буде й надалі нарощуватись.

— Загалом на громадські роботи в рамках акції нами було укладено 38 договорів із 22 учасниками в усіх населених пунктах району, працевлаштовано майже кожного п’ятого безробітного, — розповідає директор Краснопільського районного центру зайнятості Галина Акименко. — Виконаний обсяг робіт перевершив усі сподівання. Нині район не впізнати: помолодшав, погарнішав, заграв усіма барвами веселки. Така само метаморфоза відбулася і з людьми. Ми ще раз переконалися, що навіть маленькі села і хутори мають право на життя та розвиток. Але для цього потрібно об’єднувати зусилля і працювати пліч-о-пліч...

Після цього маршрутка повезла мене до дідька в зуби, до сусідів краснопільчан, куди не докричатися і не докинути, — село Тарасівку Великописарівського району.

І порядок навели, і якусь копійку заробили

Ще донедавна Тарасівка була ще о-го-го якою Тарасівкою. У тодішньому базовому господарстві, яке годувало, обігрівало, утримувало, мали чотири корівники, одну свиноферму, понад сотні одиниць сільськогосподарської техніки і 350 робочих місць. Із «реформуванням» господарства село покотилося в тартари: смертність перевищує народжуваність у 7—10 разів, із 120 працездатних майже половина цілий рік сніг і землю під грушами палками «сапають»...

— Без районної служби зайнятості не знаю, як ми виживали б, — зізнається сільський голова Олександр Панов. — Для більшості селян громадські оплачувані роботи чи не єдина можливість заробити бодай якусь копійку. Особливо відчутну фінансову підтримку безробітні отримали в рамках акції «Що ти зробив для Євро-2012?». За гроші Фонду соціального страхування повикошували всі бур’яни, привели в порядок Меморіал слави, кладовища, сільські сквери, парк, полагодили 45-метровий місток через Ворсклицю...

— До нинішньої акції «Що ти зробив для Євро-2012?» в єдиному пориві долучився весь район, — стверджує головний спеціаліст Великописарівського районного центру зайнятості Катерина Нестеренко. — На сьогодні тільки з сільськими радами укладено близько 15 договорів. За кошти Фонду соціального страхування нами на громадські роботи залучено майже півсотні безробітних, підприємцями за власні кошти — десятьох. Найбільші обсяги робіт виконано у Великій Писарівці, Кириківці, Солдатському, Тарасівці... До речі, мешканці останньої за громадські роботи заробили понад 20 тисяч гривень зарплати.

Нарешті настав час вирулювати мені й на «стовпову стежину» — до одного з бюджетоутворюючих міст і районів Сумщини — Конотопа.

— Ініціативу нашого обласного керівництва «Що ти зробив для Євро-2012?» і городяни, і селяни зустріли з піднесенням, — переконує директор Конотопського міськрайонного центру зайнятості Алла Пилипенко. — Адже всім хочеться, щоб власні оселя і подвір’я були ошатні й красиві. Футбольне свято ще тільки набирає обертів, а ми вже підбиваємо проміжні підсумки акції. На сьогоднішній день (була середина червня. — Авт.) у громадських оплачуваних роботах узяли участь понад півтисячі безробітних, яким із Фонду виплачено 300 тисяч гривень. Чималі обсяги робіт профінансовано також конотопськими роботодавцями та з місцевих бюджетів. Значну підтримку акції надали органи міської і районної влади, які стали її координаторами.

— Завдяки службі зайнятості, з якою влада працює пліч-о-пліч, Євро-2012 стало справжнім святом не тільки спорту, а й духовного піднесення мешканців району, — ділиться своїми думками голова Конотопської РДА Олександр Луговий. — Уже на старті акції «Що ти зробив для Євро-2012?» зі службою зайнятості було підписано 334 договори на працевлаштування безробітних на громадські роботи. Окрім цього, ще 115 людей праце-

влаштували за бюджетні кошти у 18 сільських радах. У кожному селі облаштовують пам’ятники і меморіали, лагодять дитсадки, культурно-освітні та соціальні заклади, впорядковуються спортивні майданчики, стадіони. Активно з центром зайнятості співпрацюють сільські підприємці, які оплатили роботу 58 осіб.

З таким само завзяттям працювали конотопчани на благоустрої міста до і під час чемпіонату. За попередніми даними, загальними зусиллям впорядковано 35 гектарів міської території, 11 історично-культурних пам’яток, понад сотню дитячих майданчиків, посаджено сотні дерев і кущів, знищено 143 кубометри сміття. Знаменною подією в житті району стало врочисте відкриття в селі Бочечки оновленої пам’ятки культури ХVІІІ століття — ландшафтного парку княгині Львової з мальовничими островами на річці Куколка — «Кохання», «Лисим» і «Горбатим».

— Номінально акція «Що ти зробив для Євро-2012» фінішувала, — каже директор Сумського обласного центру зайнятості Володимир Підлісний. — Утім, це не означає, що поставлено в ній організаційну крапку. Незабаром розпочнемо нову сторінку в обласному літописі працелюбства і трудової наполегливості. Остаточні підсумки — попереду, однак і сьогоднішні — вагомі і зримі. І досягнуто їх завдяки підтримці нашої ініціативи безпосередньо головою Сумської ОДА Юрієм Чмирем. Загалом укладено 517 договорів на участь 4027 громадян області на 725 об’єктах краю.

Хочу висловити подяку всім, хто підставив плече під нелегку ношу. Адже за цей час у кожному населеному пункті відбулися зміни на радість і благо кожного з нас.

...Футбольний потяг «Євро-2012» сховався за горизонтом. Проте розмай, зароджений ним у душах і добрих ділах сумчан, продовжується...

Фото Володимира КОВАЛЕНКА.

Світло, затишно і радісно після акції в міському парку імені Т.Г. Шевченка в Ромнах.

Хороший настрій в ініціаторів акції.