В селі Холопичі Локачинського району було врочисто освячено нещодавно впорядковані братські могили воїнів Ахтирського гусарського полку 12-ї дивізії генерали Карла Густава Маннергейма і Донського козацького полку 8-ї армії генерала Олексія Каледіна, які загинули в червні 1916 року під час Першої світової війни.
На урочистості прибули мешканці Холопичів, керівники району та області. Священнослужителі УПЦ на чолі з митрополитом Луцьким і Волинським Нифонтом відправили над могилами панахиду, відбулися жалобний мітинг і покладання квітів.
Тут, у могилах, лежать хлопці з тихого Дону, української Слобожанщини, адже Ахтирські гусари були сформовані на основі наших чугуївських козацьких військ з території сучасної Харківщини та Сумщини.
Організаційні питання із впорядкування меморіалу взяв на себе уродженець села Холопичі, колишній представник Президента України в області Володимир Блаженчук. Ініціатором було громадське об’єднання «Сумління» (зокрема, краєзнавець Геннадій Гулько та директор Волинського регіонального музею українського війська та військової техніки Ігор Пасюк). Допоміг і голова ОДА Бориса Клімчук. «Він відгукнувся одразу, підключивши до справи благодійний фонд «Рідна Волинь», — розповідає Володимир Блаженчук. — Уродженець села Журавець підприємець Олександр Герасимчук зробив символічну огорожу. Хреста виготовили і привезли сюди лісівники Володимира-Волинського. Викорчували чагарники і висипали доріжку жителі села».