Український політикум у вихідні жваво обговорював список кандидатів на посади міністрів у новому уряді, оприлюднений минулої п’ятниці лідером «Народного фронту» Арсенієм Яценюком. Самі кандидати один за одним почали відхрещуватися від посад, заявивши, що з ними ці пропозиції ніхто не погоджував. А колеги по майбутній коаліції такий крок чинного глави уряду назвали піаром та не сприйняли всерйоз. Проте Арсеній Яценюк заявив: так було розпочато публічне обговорення майбутнього складу Кабміну.

«Абсолютно зрозуміло, що Коаліційна угода повинна бути публічною, так само, як і публічно мають бути представлені та обговорені всі члени уряду. Щоб не як дідько із табакерки він виліз — незрозуміло, хто, як дали йому фінансові потоки, — заявив глава уряду в ефірі одного з телеканалів. — Потрібно, щоб країна знала, хто це, де він працював, що зробив, яка політсила несе за нього відповідальність». 

Окремо прем’єр попередив, що відсидітися майбутнім міністрам не вдасться. «Будеш працювати, виконувати план дій — хвала тобі. Ні — на звільнення. Цяцькатись ніхто ні з ким не буде. Так само і по учасниках коаліції. Нині не час для піару і популізму. А тим більше для створення всередині коаліції другого фронту. Це вже проходили. У нас є фронт російської військової агресії, фронт боротьби за незалежність країни і фронт за зміни», — написав він на своїй сторінці у «Фейсбук».

Наразі в «Народному фронті» вважають: аби Прем’єр-міністр був у змозі ефективно впливати на ситуацію в державі, в складі його команди мають бути міністри юстиції, фінансів та внутрішніх справ. За словами одного з лідерів партії, глави МВС Арсена Авакова, по всіх згаданих позиціях у «Народного фронту» є сильні кадрові пропозиції. «Є і по інших, але ми говоримо: «Якщо у вас є кращі — покажіть», — додав він.

«Арсеній Петрович запропонував, наприклад, Шимківу очолити Мінекономіки. Шимків — заступник глави адміністрації Президента, який презентував реформи Президента, «Програму 2020». Чим ця людина не підходить для цієї ситуації? Беріть відповідальність і дійте. Це як ідея», — зауважив Арсен Аваков.

Поспішність лідера «Народного фронту» щодо майбутніх міністрів дещо роздратувала інших учасників майбутньої коаліції. Адже, на думку представників Блоку Петра Порошенка, новий склад Кабміну варто обговорювати вже після формування коаліції. Мало того, за словами радника Президента Миколи Томенка, новий парламент мусив би розпочати роботу (перше засідання законодавчого органу може відбутися вже 25 листопада) зі звіту нинішнього уряду, а вже потім обирати новий склад Кабміну. Відсутність відповідальності урядовців у різні історичні періоди, вважає він, створила ситуацію, що робота багатьох високопосадовців нагадує народну мудрість «нацарював і втік».

«Для того, щоб іти шляхом серйозних змін та реформ, які заплановані в Коаліційній угоді, необхідно провести своєрідний аудит країни, щоби розуміти реальну картину стану справ», — наголосив Микола Томенко.

А на запрошення до публічної дискусії Блок Петра Порошенка відповів  оприлюдненням робочого тексту Коаліційної угоди у частині реформ. Відповідний текст на своєму сайті розмістило й «Об’єднання «Самопоміч». Протягом двох тижнів учасники переговорів його доопрацьовуватимуть. Остаточно парафувати угоду політики мають намір після відкриття Верховної Ради восьмого скликання.

Сам документ розмістився на 66 сторінках та передбачає проведення наступних реформ:

— оновлення влади та антикорупційна реформа;

— судова реформа;

— децентралізація та реформування публічної адміністрації;

— реформа системи органів правопорядку;

— реформа системи національної безпеки та оборони;

— реформа системи охорони здоров’я;

— регуляторна політика, розвиток підприємництва та забезпечення умов конкуренції;

— реформа енергетики та енергонезалежність;

— забезпечення громадян комунальними послугами та реформування житлової політики;

— реформа фінансового сектору;

— інфраструктура та транспорт;

— реформа сільського господарства;

— соціально-гуманітарна реформа;

— забезпечення прискореного економічного розвитку;

— реформа виборчого законодавства;

— конституційна реформа;

— реформа системи управління довкіллям та інтеграція екологічної політики в інші галузеві політики.

Відповідно до тексту угоди, коаліціанти передбачають розробку та прийняття нової редакції Стратегії національної безпеки, Воєнної доктрини з урахуванням змін у військово-політичній обстановці навколо України. Крім того, Воєнна доктрина передбачатиме термін «імовірний противник» та чітко визначатиме критерії визнання окремої держави (груп держав) імовірним противником. Пропонується також розробити та внести зміни в закони «Про основи внутрішньої та зовнішньої політики», «Про основи національної безпеки». Документи мають передбачати, зокрема, скасування позаблокового статусу країни, поновлення політичного курсу на інтеграцію в Євроатлантичний простір безпеки та членства в організації Північноатлантичного договору. Одна зі стратегічних цілей зовнішньої та внутрішньої політики — поновлення державного суверенітету України над територією АР Крим.

Ці ініціативи учасники коаліції мають намір реалізувати до кінця цього року. Водночас у першому кварталі наступного року планується запровадити в державі систему стратегічного планування та прогнозування з метою попередження загроз національній безпеці та визначення порядку дій у кризових ситуаціях.

Та якими б складними не були переговори, всі їх учасники розуміють: альтернативи командній роботі немає. Голова партії «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко вважає, що делеговані в парламент українським народом п’ять постмайданних партій мають працювати разом на користь усього українського суспільства.

«Скажу відверто, перед нами стоїть два шляхи: перший ми вже пробували і в 2005-му, і в 2008-му роках. Тоді хвороба «нарцисизму» вразила лідерів демократичних сил і вони захопилися внутрішнім поборюванням заради особистого або партійного інтересу. Другий шлях — це шлях командної роботи», -зазначив Луценко. Він зауважив, що другий шлях є непростим, але єдино можливим.

«Так, це дуже складно працювати разом. П’ять політичних сил — кожна специфічна, кожна з них найкраща, кожна з них дуже полум’яна. Але нам усім треба впрягатися в один віз заради української держави», — сказав політик.

Стосовно ж формування персонального складу уряду Ю. Луценко зауважив, що партія «Блок Петра Порошенка» діятиме виключно за конституційною процедурою. «Ми — відповідальна політична сила і покажемо приклад дотримання Конституції. Якщо кожен народний депутат оприлюднюватиме своє бачення складу уряду, то це стане черговим приводом для зайвого змагання і насмішок із боку наших же виборців», — зауважив він.

За словами Ю. Луценка, уряд має сформуватися відповідно до всіх законодавчих вимог. «Коаліція подає кандидатуру Прем’єр-міністра Президентові, який вносить її в парламент. Ми це зробимо. Після того обраний прем’єр (я підкреслюю — не кандидат у депутати, не кандидат у прем’єри, а обраний прем’єр після консультацій із парламентською більшістю внесе своє бачення уряду. Я думаю, що рада коаліції розгляне це бачення, можливо — підправить, відкоригує і винесе на узгодження на голосування Верховної Ради. Все решта — політичні ігрища і прояви «нарцисизму», — сказав він.

«Або ми діємо як одна команда згідно з конституційними правилами, або ми повторюємо помилки, які двічі приводили демократів до катастрофи», — підсумував політик.

У свою чергу в «Народному фронті» наголошують: у жодному разі не наполягатимуть на формуванні уряду суто з кадрового резерву політичної сили. «Підтримаємо наших партнерів. Не можна повторювати конфлікт 2005 року — Ющенко—Тимошенко. Ми це ясно розуміємо, не підемо на це — зробимо все, щоб усі сили Майдану будували разом, а не починали перегони на взаємознищення», — запевнив один із лідерів «Народного фронту», міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Утім, таке приховане протистояння, на думку політологів, може зіграти з коаліціантами поганий жарт і призвести вже навесні до переформатування більшості або уряду. Це, за словами керівника Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимира Фесенка, може статися у разі виникнення або загострення існуючих проблем, зокрема, у частині проведення реформ. Та все ж політолог упевнений: представники президентської та прем’єрської команди домовляться, адже іншого виходу у них немає. «Так, сьогодні вони змагаються, навіть сваряться між собою, але іншого виходу немає», — сказав він.

Дослівно

Лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк: «За сім місяців наш уряд багато зробив. Ми втримали країну. Ми витиснули все, що могли. Так, треба вдосконалюватися. Так, треба більше реформ. Але ці реформи за сім місяців започатковані. Хотілось би, щоб було більше, щоб було краще. І саме для цього провели вибори, формуємо коаліцію. У мене є амбіція: довести всім, що Україна здатна перемогти у війні, здатна вистояти, що ми здатні бути європейською державою. Це — бажання мільйонів українців. І цю мету ми повинні всі разом зреалізувати. І коли я кажу «ми», то це і Президент, і Прем’єр-міністр, і кожен міністр».