Цьогоріч вшанування річниці Революції гідності — Євромайдану — та жертв голодоморів відбудуться майже водночас: 21 листопада згідно з указом Президента в Україні відзначатимуть День Гідності та Свободи України, а 22 листопада, традиційно у третю суботу листопада, — День пам’яті жертв голодомору-геноциду 1932—1933 років. Про це повідомив на брифінгу в Кабінеті Міністрів міністр культури України Євген Нищук.

Заходи відбудуться без зайвої урочистості та помпезності, адже йдеться про трагічні сторінки в історії України, наголосив міністр. 21 листопада з нагоди Дня Гідності та Свободи України відбудеться низка акцій та заходів на Майдані Незалежності у Києві та в Українському домі.  

Зокрема, о 9.00 відбудеться покладання квітів до символічного пам’ятника Небесній Сотні, протягом дня експонуватимуться виставки фотографій та артефактів про події на Майдані та героїчну боротьбу захисників Вітчизни на сході України в зоні АТО. О 12.00 на Хрещатику відбудеться фінішний польсько-український пробіг «Бігом до Майдану», який стартував у Варшаві. На Майдані Незалежності також відбудеться благодійна акція «Слава Україні — Героям слава» із конструкцій та лампадок. О 16.00 з Михайлівської площі до Майдану Незалежності пройде пам’ятна хода. Протягом дня в Українському домі експонуватимуть фотовиставки, відбуватимуться презентації книг про Майдан та інші заходи. О 18.00 на Майдані розпочнеться народне віче з великою мистецькою програмою. Традиційно вестиме ювілейне віче, як і у дні Майдану, заслужений артист України Євген Нищук. До того ж міністр культури наголосив, що у День Гідності та Свободи на Майдані відбудеться не святковий концерт, а вшанування, адже лунатимуть пісні, з якими хлопці йшли на смерть.

А 22 листопада відзначатимуть роковини голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні. Цьогоріч національні пам’ятні заходи відбудуться під гаслом «Голодом вбивали нашу свободу. Непідкорені у 33-му — непереможні сьогодні!» Цього року, за словами організаторів, визначальним буде те, що пам’ятні заходи протягом 17—22 листопада триватимуть за спільної участі громадськості та влади. Зокрема, 18 листопада в Меморіалі жертв голодомору відбудеться урок пам’яті, 19 листопада — акція «Нескорені голодом: забута боротьба», а також прем’єра французького фільму про голодомор, 20 листопада — у центрі культури і мистецтв СБУ відбудеться презентація книги «Голодомор 1932—1933 років в Україні за матеріалами кримінальної справи № 475». В Українському домі — відкриття фотодокументальної виставки «Спротив геноциду» про історію повстань українців проти сталінської політики колективізації. Основні скорботні заходи до 81-х роковин голодомору відбудуться на території Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні» за участю Президента. Цьогоріч вирішили скоротити часовий формат заходів — до півгодини, однак буде посилено заходи безпеки. О 16.00 22 листопада буде оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання та всеукраїнську акцію «Запали свічку пам’яті».

Цитата

Міністр культури Євген Нищук:

«Треба продовжувати відкривати жахливі факти трагічної історії, бо якщо не шануємо минулого, не матимемо майбутнього. Важливо, що ініціатива вшанування йде від громадськості та молоді».