Сільгосппідприємства зібрали врожай на 26% площ від запланованих (10,3 млн. га) ранніх зернових, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.
— Ми маємо на сьогодні 5 млн. тонн зерна. З них пшениці — 3,3 млн. тонн, ячменю — 1,5 млн. тонн. Триває збирання жита, гороху та ріпаку. Відзначу, що Одеська область вже намолотила 1 млн. тонн ранніх зернових, — зазначив директор департаменту рослинництва Олександр Демидов, передає УНН.
Проте, за словами чиновника, через посуху у деяких південних та східних регіонах складна ситуація із ранніми зерновими — пшеницею та ячменем. Йдеться про Запорізьку, Дніпропетровську, Херсонську області.
Водночас директор департаменту підкреслив, що наразі в збиральну кампанію вже включилися центральні регіони країни: Київська область, Хмельницька, Вінницька, Черкаська, де зосереджені основні обсяги посівів пшениці і де опадів було достатньо. Мовляв, тут середня врожайність пшениці та ячменю знаходиться на рівні середньорічних показників — понад 30 ц/га.
За таких спекотних погодних умов посіви пшениці та ячменю менше уражені хворобами та шкідниками, тому близько 70 % врожаю, що на сьогодні надійшов на елеватори, є продовольчим зерном.
Загалом, за прогнозом Міністерства, врожай ранніх зернових очікується на рівні 20—21 млн. тонн. При цьому слід нагадати, що Україна в середньому споживає продовольчого зерна близько 6 млн. тонн, а в наявності такого зерна минулорічного врожаю на елеваторах наразі — 6,5 млн. тонн.
Як повідомив Олександр Демидов, вже йде активна підготовка до осінньої посівної кампанії. Так, із регіонів, що найбільш постраждали від посухи, оформлено заявки на 10 тис. тонн насіння озимої пшениці із державного резервного насіннєвого фонду. Це дасть змогу забезпечити посіви основного масиву озимої пшениці під врожай наступного року. Представник профільного відомства нагадав, що урядовим рішенням на початку року було виділено 20 млн. гривень на створення цього державного резервного насіннєвого фонду.