Делегація Верховної Ради України бере участь у роботі XXІ щорічної сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ (ПА ОБСЄ) в місті Монако (Князівство Монако).
Як повідомляє Інформаційне управління Верховної Ради, до складу української делегації на чолі з головою Комітету у закордонних справах Верховної Ради України, Віце-президентом ПА ОБСЄ та Головою Постійної делегації Верховної Ради України в ПА ОБСЄ Олегом Білорусом входять народні депутати України Лев Бірюк, Юрій Литвин, Олександр Стоян, Сергій Шевчук та Марина Перестенко. У роботі XXІ щорічної сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, головною темою якої є «ОБСЄ — регіон змін», беруть участь понад 250 парламентаріїв з 56 країн — учасниць ОБСЄ та представники багатьох асоційованих країн і міжнародних організацій.
Чергова, XХІ, щорічна сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ традиційно проходитиме як у формі загальних пленарних засідань, так і в рамках трьох комітетів: з політичних питань і безпеки; з економічних питань, науки, технології і довкілля та з демократії, прав людини і гуманітарних питань.
Учасники сесії голосуватимуть по резолюціях трьох комітетів та 28 додаткових пунктах, пов’язаних, в тому числі, з питаннями становлення економіки, ядерної програми Ірану, демократії в арабському світі, прав людини, особливо в Білорусі, Росії та Україні й ін. Загальний комітет Асамблеї з політичних питань і безпеки в резолюції закликає до підвищення транспарентності серед країн шляхом зниження порогового рівня, при якому вони зобов’язані інформувати один одного про свої військові навчання. Буде розглянуто також проект резолюції, внесений керівником делегації України Олегом Білорусом «Зміцнення безпеки в регіоні ОБСЄ».
Загальний комітет з економічних питань, науки, технологій і навколишнього середовища розгляне головне питання, яке лежить в основі глобального обговорення світової економічної кризи: засоби суворої економії чи економічне стимулювання. Парламентарії країн — членів ПА ОБСЄ з Європи, Азії і Північної Америки — вперше в рамках таких дебатів розглянуть це питання в рамках всеохоплюючої концепції ПА ОБСЄ.
Загальний комітет з питань демократії прав людини і гуманітарних питань розгляне резолюцію, яка закликає країну що головує в ОБСЄ, встановити стандарти «зразкового виконання» своїх зобов’язань у сфері прав людини, у тому числі поваги до незалежних судових органів. У проекті резолюції висловлюється занепокоєність відносно зловживання так званого червоного повідомлення Інтерполу країнам, судова система яких не відповідає міжнародним стандартам і містить заклик до поновлення діяльності польових місій ОБСЄ в Білорусі та Грузії.
Під час сесії буде проведено Середземноморський форум, в якому візьмуть участь делегації з країн Ближнього Сходу і Північної Африки, — перша зустріч після проведення демократичних виборів у Тунісі та Єгипті.
Щорічна ХХІ сесія завершиться 9 липня виборами посадових осіб асамблеї і прийняттям Монакської декларації, яка сприятиме формуванню політики ОБСЄ і національної політики.