У різних регіонах України тривають акції і на підтримку, і проти закону про засади державної мовної політики.

Львів. Координаційний штаб захисту державності очолив голова облради Олег Панькевич. Львів’яни в такий спосіб збираються обстоювати інтереси держави Україна, права та свободи громадян. Нова структура забезпечуватиме порядок під час проведення зборів і маніфестацій, інших масових заходів.
У районах області почали виникати стихійні акції протестів. Біля села Зимна Вода кілька десятків людей перекрили рух. Вони безперестанку ходили через піший перехід з плакатами «За мову», «За Батьківщину».
Працівники правоохоронних органів розпочали документувати факти недопущення керівників ОДА до робочих місць. 
Богдан КУШНІР.
Житомир. Якщо прийнятий Верховною Радою новий мовний закон набере чинності, через сім—десять років у більшості обласних центрів українська мова зникне, — таку думку висловив доктор філологічних наук, директор інституту філології та журналістики Житомирського державного університету імені Івана Франка Віктор Мойсієнко, який головував на зборах інтелігенції обласного центру. Промовці зазначали: хоч у документі перелічено багато мов, яким надається статус регіональних, насправді все зводиться до одної, недарма російська названа першою, а вже потім в алфавітному порядку ідуть усі решта. До того ж документ підготовлено так, що ота головна регіональна мова буде використовуватися не поряд з державною, а замість неї. Це може призвести до розколу країни, застерігають представники інтелігенції.
Про це йдеться і в заклику, з яким до Президента України звернувся голова громадської ради при Житомирській облдержадміністрації Олег Умінський: «Ми різні, але ми єдиний народ, тому ми виступаємо проти ескалації напруження та розколу суспільства внаслідок політичної боротьби між владою та опозицією».
Олексій КАВУН.
Миколаїв. Об’єднана опозиція «За Батьківщину», Народний рух України, ВО «Свобода» пікетували вісімнадцяту сесію міської ради з вимогою до депутатів стати на захист української мови та офіційно звернутися до Президента України Віктора Януковича з проханням не підписувати новоприйнятий у Верховній Раді мовний закон.
Натомість депутати від фракції Компартії України виступили з підтримкою російської мови як державної в Україні та проханням звернутися до Президента щодо якомога швидшого підписання закону.
Найактивніша та найчисленніша серед низки громадських організацій Миколаївської області, які на постійній основі пропагують у регіоні російську культуру та виступають за підтримку введення російської мови як державної, є обласна громадська організація «Русич». Її активісти регулярно проводять конференції та фестивалі, спрямовані на розвиток російської історії, культури, мови. Саме «Русичи» одні з перших зібрали та надіслали до Верховної Ради України підписи російськомовного населення міста Миколаєва на підтримку закону, ще коли законопроект заслуховувався на пленарних засіданнях.
Олександра МЕНТЕЛЬ.