Наприкінці лютого із зміною режиму Януковича розпочалося оновлення країни. Але очікувати, що все одразу поміняється, було б наївно. Про це під час прес-конференції заявив голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

За його словами, головний результат Майдану — оновлення влади, підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, початок люстрації.

Серед негативних наслідків політолог назвав агресію Росії, захоплення Криму і війну на сході України. «Те, що ми ще не подолали внутрішнє напруження, суперечності, які виникли під час Майдану, засвідчили парламентські вибори. Нині країна на першому етапі оновлення. Цей процес може розтягнутися на декілька років. Проблеми, котрі нині виникли, це, швидше, реакція Росії на Майдан і намагання її не допустити створення в себе успішної іншої політичної системи та євроінтеграції.

Завдання наступного року, зазначив Володимир Фесенко, — перейти до нової політичної, соціально-економічної системи, і головний інструмент цього — реформи. «Чим швидше перейдемо до системи структурних реформ, тим швидше відійдемо від теми Майдану. Інакше після ейфорії може настати апатія, а потім розчарування», — сказав експерт.

Політолог наголосив, що для впровадження реформ потрібна не тільки конструктивна програма, а й конкретні та швидкі дії. Якщо влада працюватиме консолідовано, тоді буде шанс перемогти у війні та побудувати нову країну.

Крім того, Володимир Фесенко не виключає, що навесні може відбутися переформатування коаліції чи уряду в зв’язку із суперечностями, зокрема навколо проведення реформ. Коаліція і новий уряд, переконаний він, будуть створені, але суперечності залишаться. «Президентська і прем’єрська команди домовляться, тому що іншого виходу в них немає», — сказав політолог.

Заступник директора Інституту світової політики Сергій Солодкий розповів, що багато людей, котрі впливають на внутрішню політику за кордоном, подекуди сприймають події під час Майдану та агресію Росії проти України як конфлікт між РФ і ЄС, РФ і США. У цьому контексті голос України інколи не чують.

Сьогодні, за його словами, Україну знають як країну, де мешкають люди, котрі готові боротися за свої права, свободу та протистояти агресії Росії. «Україна стала впізнаною. Тож успіхи нашої зовнішньої політики у сприйнятті України залежать від нас, зокрема від того, наскільки українська влада об’єднається навколо реформ, а не марнуватиме час на з’ясування стосунків. Адже від цього залежить, як сприйматимуть нашу державу за кордоном», — наголосив Сергій Солодкий.