ВО «Свобода» пропонує зупинити на території України діяльність філій та представництв банків Російської Федерації до завершення антитерористичної операції на сході України. Відповідний проект постанови свободівці вже зареєстрували і пропонують розглянути новообраному парламенту.

Нині банки з російським капіталом активно скуповують валюту, а російські бізнесмени активно виводять із нашої країни кошти.

Крім того, ВО «Свобода» вимагає від Президента та Верховної Ради невідкладно розглянути питання про персональну відповідальність керівництва Національного банку України за валютно-фінансову ситуацію в країні та вжити відповідних жорстких кадрових рішень.

«В Україні продовжується катастрофічне падіння курсу національної валюти. Незважаючи на всі «заходи», що їх нібито вживає Національний банк України, лише за період з 4 по 10 листопада офіційний курс гривні девальвував майже на 25 відсотків, опустившись до 16 гривень за долар... Комерційні банки майже не продають валюту, а чорний ринок процвітає, наживаючись на девальвації гривні», — йдеться в заяві свободівців.

 

Вони прогнозують, що вже незабаром великою проблемою для державного бюджету постане погашення зовнішніх кредитів, які переважно брали в міжнародній валюті. А це означає, що більша частина бюджетних коштів йтиме на обслуговування зовнішнього боргу.

ЦИФРИ І ФАКТИ

За дев’ять місяців цього року в банківському секторі від здійснення валютних операцій отримано доходу майже 6,6 млрд. гривень. Зокрема, Промінвестбанк — «дочка» російського державного Зовнішекономбанку — на валютних операціях заробив 1,2 млрд. гривень (що в десять разів більше за минулорічні показники), «Сбербанк России» — 415 млн. гривень, БМ Банк — 95 млн. гривень і ВТБ Банк — 62 млн. гривень.