В умовах сучасної техногенної цивілізації, що дуже стрімко розвивається, одним із найважливіших питань безпеки держави стає ефективна робота енергетичного сектору економіки. І Україна, як невід’ємна частина Європи, повинна не просто постійно піклуватися про підтримку своєї енергетики в робочому стані, а й інтегрувати її в європейську енергосистему. Без проведення серйозної реформи ринку електроенергії зробити це не вдасться. Тому один із найважливіших розділів плану реформ Президента України Віктора Януковича спрямований саме на проведення реформи в енергетиці.

Але будь-яка масштабна реформа має бути підкріплена законодавчо. Саме для цього у Верховній Раді нещодавно зареєстровано законопроект «Про засади функціонування ринку електричної енергії України». Цей документ змінює сам принцип реалізації енергетики на оптовому та роздрібному ринках України.

За словами директора державної компанії «Енергоринок» Сергія Бедіна, на сьогодні в Україні діє ринок єдиного покупця за прикладом англійського пулу. В Європі така модель уже майже не використовується. Щоб не відставати від сусідів й інтегруватись в Енергетичне Співтовариство і було зареєстровано в українському парламенті законопроект, яким передбачається лібералізація ринку електрики шляхом його поділу на три сегменти.

— Це — ринок безпосередньо прямих договорів, ринок контрактів «на добу вперед» і балансуючий ринок, який дасть можливість регулювати дисбаланс, що виникає під час виробництва електрики, — пояснив Сергій Бедін. — Також, діятиме ринок додаткових послуг із закупівлі маневрових потужностей.

Крім того, законопроектом передбачено, що всі компанії можуть вільно брати участь у діяльності на всіх ділянках енергетичного ринку.

За словами авторів законопроекту, цей документ сприятиме впровадженню повноцінного та конкурентного внутрішнього ринку електричної енергії, гарантуванню вільного вибору енергопостачальника споживачем та рівних можливостей доступу до ринку електричної енергії. Прийняття цього закону забезпечить можливість впровадження провідних механізмів функціонування ринку електричної енергії, які використовують у міжнародній практиці, що, у свою чергу, сприятиме підвищенню ефективності управління, вдосконаленню організаційно-правових та економічних засад ринку електричної енергії, підвищенню ефективності виробництва, передачі, розподілу та постачанню електричної енергії, надійності постачання, переходу та готовності ринку електроенергії в Україні до більш конкурентоспроможного ринкового середовища.

Доречний крок

Варто зауважити, що європейська спільнота дуже уважно стежить за реформуванням вітчизняної енергетики. Підтвердженням такої уваги стало обговорення законопроекту «Про основи функціонування ринку електричної енергії України», котре відбулося нещодавно в Брюсселі в рамках круглого столу «Лібералізація електричного ринку: українські перспективи та очікування ЄС», організованого Європейською бізнес-асоціацією. В обговоренні взяли участь представники Європейської комісії, секретаріату Енергетичного Співтовариства, політики, експерти, представники української держави.

Зокрема, представник Секретаріату Енергетичного Співтовариства Дірк Бюсхл, визнав що проект закону з’явився в потрібний момент, бо Секретаріат саме готує свою доповідь про виконання Україною взятих на себе зобов’язань.

— До теперішнього часу Секретаріат Енергетичного Співтовариства планував написати про наявний закон, який базується на моделі єдиного покупця, — пояснив Дірк Бюсхл. — Ця модель більше не використовується в ЄС і несумісна із законодавством Енергетичного Співтовариства. Ось чому реформи необхідні. Я прочитав проект закону і побачив, що саме оптовий ринок очікують найрадикальніші реформи, буде встановлено біржовий ринок «на добу вперед», що, можу сказати, в цьому разі вже не тільки відповідає амбіціям Енергетичного Співтовариства, але також, імовірно, випереджає ринкові моделі багатьох інших країн.

До речі, європейці не приховують, що Україна з її енергетичним потенціалом має важливе значення для всієї Європи.

— Беручи до уваги, що ЄС незабаром доведеться скоротити викиди парникових газів і підвищити ефективність використання енергії, Україна може стати одним з найбільших ресурсів електроенергії для ЄС, тому лібералізація ринку електроенергії — дуже важлива тема не тільки для України, а й для ЄС, — повідомив голова делегації Європейського парламенту в Комітеті парламентського співробітництва Україна—ЄС Павел Коваль. — Упроваджуючи цей закон, Україна зможе гарантувати виконання своїх міжнародних зобов’язань в секторі електроенергетики.

Незважаючи на те, що законопроект поки що не затверджено Верховною Радою, енергетики вже розмірковують, як їм працювати в нових умовах.

— Наше підприємство буде реорганізовано у два, — впевнений Сергій Бедін. — Одне зароблятиме на наявному ринку до повного переходу на новий, лібералізований. Друге підприємство виконуватиме функції оператора ринку з укладення контрактів «на добу вперед», а також адміністратора розрахунків на всіх ринках, крім ринку двосторонніх договорів. А ще друге підприємство візьме на себе обов’язки оператора комерційного обліку.

У нових умовах вільної ринкової політики такі компанії, як «Укргідроенерго» та «Енергоатом», будуть отримувати надприбуток. З другого боку, у нас є і законодавчі зобов’язання із зелених тарифів, і соціальні зобов’язання щодо тарифів для населення і для теплових електроцентралей, — підсумував голова ДП «Енергоринок».

Варто зазначити, що не тільки державні, а й приватні енергетичні компанії вже адаптуються до ринкових умов і планують інвестувати прибутки в модернізацію обладнання та мереж.

Зрозуміло, що лібералізація ринку дасть змогу привернути увагу європейських інвесторів до України та переконає їх вкладати кошти у вітчизняні енергопідприємства.