В Україні стає дедалі менше великих і прибуткових об’єктів, і не виключено, що рейдери звернули увагу на середній і малий бізнес. Хтось може вважати, що рейдер — це некоректне слово, а описана ситуація не має до нього найменшого стосунку. Висновки нехай кожен робить сам, автор не береться судити, ми лише викладемо ситуацію.

Ви самі здивуєтеся, наскільки простою і водночас небезпечною є описана в цьому матеріалі схема. І, за великим рахунком, кожен громадянин України, котрий має хоч якусь власність, може її втратити.

Схема

Отже, у Дніпропетровській області (Синельниківський р-н) існує ТОВ «ЭКСПРЕСС-КИСЛЯНКА», що займається забоєм худоби.

У серпні 2010 року молода дівчина Яніна Голод придбала в Р. 50% корпоративних прав бойні. Тоді цей договір було засвідчено нотаріально, а факт зміни складу власників підприємства було зареєстровано в держреєстратора.

Решта 50% підприємства залишалися у власності Р., котрий, будучи директором, фактично здійснював одноособове керування бойнею. У квітні 2012 року Р. і Яніна домовилися, що вона повністю викупить його частку в підприємстві, що й було зроблено шляхом укладення нотаріального договору відповідно до законодавства.

Несподівано в травні 2012 року з’ясувалося, що колишній власник Р. нібито продав усе підприємство ще в липні 2010 року на користь якоїсь офшорної фірми із Сейшельських островів, тобто ще до його продажу Яніні Голод. За словами Яніни, цей договір не було засвідчено нотаріально, зміна власника не зареєстрована в держреєстратора, а оригіналу договору вона не бачила взагалі. Так само вона стверджує, що в суді, де розглядався спір між власниками підприємства, суддя навіть не перевірив правового статусу самої офшорної компанії як учасника судового процесу (суду, за її словами, не було надано необхідних апостильованих і перекладених на українську мову документів про реєстрацію цієї компанії у відповідному торговельному або судовому реєстрі країни її реєстрації).

Два роки від моменту покупки Яніною Голод 50% підприємства працювала бойня, здавалися звіти в податкову та інші контролюючі органи, банки, але про офшорну фірму ніхто із цих державних органів не знав, навіть не мав жодного уявлення.

Господарський суд Дніпропетровської області (суддя Липинський) за одне засідання визнав договір продажу корпоративних прав фірмі чинним, а цю фірму — єдиним власником бойні.

На це рішення суду Яніна подала апеляційну скаргу й чекає рішення Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Адвокати Яніни Голод порушують питання про звільнення з посади судді господарського суду Дніпропетровської області Липинського. «Мої адвокати вважають, що він допустив грубі порушення законодавства. Тому ми підготували відповідні скарги голові Верховного Суду України, голові Вищої кваліфікаційної комісії суддів, главі Вищої ради юстиції, міністрові юстиції України, голові Вищого господарського суду України, голові Дніпропетровського апеляційного суду України, голові Дніпропетровської облдержадміністрації, Генеральному прокурору України, прокурору Дніпропетровської області, прокурору м. Дніпропетровська», — розповіла власник підприємства Яніна Голод.

Також Яніна відзначила, що розраховує на оперативну реакцію всіх зазначених інстанцій, оскільки на 9 липня призначено розгляд апеляційної скарги.

Потім ситуація вийшла за межі суду.

«У п’ятницю, 29 червня, близько 14-ї години мені зателефонували працівники «ЭКСПРЕСС-КИСЛЯНКИ» і повідомили, що підприємство оточене великою групою людей міцної статури, в чорному одязі та з вогнепальною зброєю. За їхніми словами, частина цих людей через паркан проникла на територію бойні й практично вчинила її захоплення. Також відомо, що ці люди заблокували всі ворота підприємства й не випускають техніку та людей з території. Тракториста викинули з кабіни трактора, коли він намагався заїхати на територію, із другого трактора зірвали шланги, а асенізаторській машині, що приїхала, заблокували в’їзд на територію підприємства», — заявила Яніна.

«Безумовно, я одразу ж звернулася в міліцію. Побачивши ситуацію, міліціонери сказали, що когось затримати вони не можуть, поки не почалася стрілянина. Після цього приїхав екіпаж «Беркута», які відповіли те саме. А те, що кілька десятків невідомих осіб оточили територію, це не вважається правопорушенням? Міліціонери переписали прізвища деяких із них, номери машин, якими була заблокована територія підприємства. Міліціонерам ці люди відповіли, що їх найняла офшорна фірма з Сейшельських островів і що всі вони дзюдоїсти», — продовжила вона.

«Із цього моменту почалася облога бойні, яка триває дотепер. 30 червня, близько 21-ї години, підтяглися свіжі сили. Навколо підприємства зібралося близько 50 людей. Ми знову викликали міліцію, і повторилося все те саме, що й у п’ятницю. Переписавши частково прізвища, міліція знову виїхала, пояснивши, що поки немає стрілянини, вони не можуть нічого вдіяти», — доповнила Яніна Голод.

Чи буде реакція влади?

Про євроінтеграцію, якій заважає рейдерство, про захист прав власників, про всепроникаючу корупцію в Україні говорять на всіх щаблях владних сходів.

«Я вважаю, що обласна влада в особі Олександра Вілкула і його заступників повинна звернути увагу на цю справу, оскільки тільки захист державою прав власників гарантує належний рівень інвестиційної привабливості області й сприяє її економічному розвитку», — резюмувала Яніна Голод.

Відкриті інтернет-джерела підтверджують, що її надія, швидше за все, має всі шанси втілитися в життя. Нагадаємо лише кілька фактів:

 За причетність до рейдерських дій у 2011 році було звільнено 49 суддів.

 У 2012 році Андрій Клюєв зазначав, що реєстр компаній, фізичних осіб і суддів, які причетні до рейдерства, стане своєрідним тавром.

 У квітні 2011 року заступник голови Дніпропетровської ОДА Іван Ступак на засіданні комісії з питань протидії протиправному поглинанню і захопленню підприємств заявив, що випадків рейдерства на підприємствах області в 2010 році не було.

 У 2010 році Сергій Льовочкін казав, що рейдерство — це похідне від непрофесіоналізму та корупції.

 У 2010 році голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул пообіцяв ліквідувати рейдерство в Дніпропетровській області. «Я вважаю, що правопорушення, у тому числі рейдерство, можливі там, де слабка влада. Там, де влада сильна, — такого не буде», — заявив тоді він.