У більшості колодязів Кіровоградщини вода не відповідає нормам. Про це під час прес-конференції повідомив головний державний санітарний лікар області Федір Чорний. З його слів, для санітарно-хімічного, бактеріологічного аналізу було відібрано 5805 проб питної води, з них 3413 (або 58,8 відсотка) дали негативний результат. Федір Чорний зазначив, що в кожному другому колодязі виявлено перевищення норм нітратів.

— Ми — одна з небагатьох областей, де керівництвом медичної галузі видано наказ, згідно з яким усіх мам, які тільки-но народили та повертаються у свої населені пункти з децентралізованими джерелами водопостачання, не відпускають з лікарні, доки не буде проведено аналіз води на вміст нітратів, — сказав лікар. — Мами також підписують документ, що вони ознайомилися з нашими рекомендаціями. Раніше часто фіксували метгемоглобінемію в дітей, навіть зі смертельними наслідками, а зараз їх немає. Дослідження колодязної води на вміст нітратів у цих випадках проводиться безплатно.
...Принагідно журналістам розтлумачили, що метгемоглобінемію у дітей найчастіше викликають нітрати, бо жінки (переважно в селах) застосовують колодязну воду для приготування молочних сумішей. І якщо ця вода погана, то, потрапляючи в організм, під впливом мікрофлори шлунково-кишкового тракту нітрати перетворюються на нітрити. Відбувається окислення гемоглобіну в метгемоглобін, причому кількість останнього в крові невпинно збільшується, від чого настає кисневий голод... І в 80 відсотках випадків — смерть.