У селі Настасові під Тернополем став до ладу насіннєвий завод. Він зможе приймати на доочищення до тисячі тонн зерна за добу. Діятиме тут лабораторія з навчальним центром, де готуватимуть фахівців. Цей проект корпорація «Агропродсервіс» здійснила спільно із зарубіжними партнерами за найновішими технологіями. Усі показники якості відповідатимуть європейським стандартам.

— Ми створили 30 постійних робочих місць, а в сезон працюватиме до 100 осіб, — розповідає керівник корпорації Іван Чайківський. — Елітним насінням ми зможемо забезпечити не лише себе, а й господарства західного і центрального регіонів країни. Але це не єдина мета. Головне — підвищити селянам орендну плату за паї. Торік на паї ми видали 14,5 тисячі тонн зерна.

На полях «Агропродсервісу» вже жнивують: намолотили перші п’ять тисяч тонн озимого ячменю. В обробітку тут мають 37 тисяч гектарів землі. Цього року сподіваються зібрати 120—130 тисяч тонн урожаю: озимої і ярої пшениці, ячменю, а також ріпаку, сої, кукурудзи. Корпорація є елітним господарством з вирощування зернових культур, одночасно тут випробовують кілька десятків сортів гібридів. Також тут вирощують майже 60 тисяч голів свиней.

До речі, у корпорації працюють над реалізацією нового цікавого задуму: роздати молодняк породистих свинок селянам. Вони могли б їх дорощувати і при бажанні здавати господарству за значно вищими цінами, ніж беруть у них заготовлювачі. Керівник вважає, що аграрний сектор міг би розвиватися більш швидкими темпами, якби діяли державні програми підтримки.

Фото автора.