Донецьк. Близько сотні осіб зібралися перед будівлею Донецької обласної державної адміністрації на акцію протесту проти законопроекту про засади державної мовної політики (на знімку). Учасники пікету тримали гасла «Мови нема, країна — тюрма», «Хочу розмовляти українською мовою» та інші. У резолюції мітингу міститься вимога до Президента України не підписувати закон і накласти вето на документ. Окрім того, присутні запропонували позбавити українського громадянства авторів законопроекту — народних депутатів Вадима Колесніченка та Сергія Ківалова. На мітингу використовували і державну символіку, і партійні прапори «Фронту змін», «Батьківщини», «Громадянської позиції», «Свободи», «Удару» та інших політичних організацій. Підписане учасниками мітингу звернення до органів влади буде відправлено до Києва.
Ліна КУЩ.
Львів. Реакція на прийняття Верховною Радою України мовного закону була рішуча та радикальна. Вхід до адміністративної будівлі, де розміщується керівництво Львівщини, заблокували палатками «Свободи», об’єднаної опозиції та «Громадянської позиції». До робочих місць пропускають лише рядових працівників. А Львівська обласна рада припинила контакти і співпрацю з облдержадміністрацією, доки її керівники не задекларують свою позицію з приводу ухвалення мовного закону.
Голова облради Олег Панькевич зажадав від голови ОДА Михайла Костюка, щоб той звернувся до Президента з проханням не підписувати мовний закон, щоб не допустити конституційного перевороту в країні. Свою позицію Михайло Костюк, закликаючи жителів краю до взаємоповаги та толерантності, оприлюднив через прес-службу: «Протягом всього життя я й моя родина є відданими носіями рідної мови. Це свята й незрушна цінність».
Жителі Львова та області зібралися під стінами адмінбудівлі на позачергову сесію облради. Переважною більшістю депутати проголосували за припинення договору оренди нерухомого майна з Львівською ОДА, яка перебуває в одній будівлі з обласною радою. Досі виконавча влада орендувала приміщення за символічну плату — одну гривню.
Біля входу в адміністративний будинок депутати облради чергували й учора від шостої ранку. Дорогу перегородили бетонними плитами. Наметове містечко дедалі розростається. Вранці депутати не допустили на роботу першого заступника голови ОДА Богдана Матолича та інших керівників.
Під стінами триває запис добровольців, які готові виїхати до Києва на підтримку учасників акції біля Українського дому.
Богдан КУШНІР.
Івано-Франківськ. Учасники акції протесту проти мовного закону не пропускали держслужбовців на свої робочі місця до приміщення облдержадміністрації. Як повідомив один із посадовців, до будівлі могли зайти лише ті, хто погоджувався поставити підпис під листом із протестом проти прийнятого закону. 
На площі перед адмінбудівлею розгорнулося наметове містечко, в якому переважають палатки ВО «Свободи». Сюди стікаються люди, які тримають плакати на захист української мови. Обласна організація ВО «Свобода» оголосила мобілізацію населення краю на захист України. Створено організаційний штаб, де записують і відправляють добровольців до Києва для участі в акціях протесту.
Дарина НАЗАРЧУК.
Чернігів. Городяни, представники громадських організацій та політичних партій ВО «Батьківщина», «Удар», «Фронт змін», УНП, ВО «Свобода» розпочали безстроковий пікет біля приміщення облдержадміністрації у зв’язку з прийняттям Закону «Про засади державної мовної політики». У парку імені Попудренка з’явилося кілька наметів протестувальників. Лише четвертого липня вони зібрали понад 2000 підписів на захист своєї позиції. Під час заходу чернігівці висловлювали обурення законодавчим актом, вони підтримали ідею звернутися до гаранта Конституції із закликом захистити українську мову та не допустити розколу України в мовному питанні.
Сергій ПАВЛЕНКО.
Тернопіль. Під стінами будинку обласних держадміністрації та ради відбулося віче. Промовці, а це здебільшого депутати обласної ради від опозиційних фракцій, засудили прийняття мовного закону та вимагали від Голови Верховної Ради не підписувати його, а від Президента — накласти вето. Про відповідальність народних депутатів за порушення Конституції говорив голова облради Олексій Кайда. Він також повідомив про ініціювання однією з комісій облради розірвання договору оренди облдержадміністрацією приміщень комунальної власності через борги. Протестні акції відбулися також у райцентрах області.
Любов ЛЕВИЦЬКА.
Ужгород. На продовження започаткованої четвертого липня акції безстрокового протесту проти ухвалення Верховною Радою Закону «Про засади державної мовної політики», протестувальники розбили десяток наметів біля будівлі Закарпатської облради. Крім того, представники об’єднаної опозиції ініціювали створення міської координаційної ради, до якої ввійшли керівники політичних сил та громадських організацій Ужгорода, а також скликання позачергової сесії Закарпатської обласної ради щодо мовного питання і вже розпочали збір підписів громадян. Опозиціонери закликають депутатів підтримати звернення до Президента з вимогою утриматися від підписання закону.
Василь НИТКА.
Харків. У сім’ях, на вулиці, в магазинах, на підприємствах і в установах і навіть на державній службі в Харкові розмовляють російською. І навряд чи ті два-три десятки людей, які збиралися встановити намети напроти будинку облдержадміністрації й у такий спосіб протестувати проти прийняття нового закону про мови, можна вважати позицією харків’ян.
У ніч на середу міліція забрала з площі два намети. Правоохоронці вимагали в пікетувальників відповідні документи, котрі дозволяють проведення акції, але ті змогли надати лише квитанцію про те, що вони відправили телеграму. На вимогу міліції припинити незаконні дії була негативна відповідь. Трьох із пікетувальників було затримано й доставлено до райвідділу міліції, де на кожного було складено адмінпротокол за порушення порядку організації мітингів і непокору міліції.
Микола КОСИЙ.
Одеса. Представники об’єднаної опозиції «Батьківщина», «Фронт змін», а також члени громадських організацій «Просвіта», чорноморських козаків, студенти одеських вузів провели пікетування Одеської облдержадміністрації, протестуючи проти прийнятого Верховної Радою закону про засади державної мовної політики. Лідер обласної організації ВО «Свобода» Павло Кириленко заявив, що акція протесту буде безстроковою, доти, поки парламент не скасує незаконно проголосований закон.
В’ячеслав ВОРОНКОВ.
Луганськ. 210 тисяч підписів на підтримку мовного закону зібрано в Луганській області під час другого етапу громадської акції «Ми хочемо розмовляти рідною мовою!» (на знімку). Крім того, в її рамках було проведено круглі столи, громадські обговорення, учасники яких здебільшого висловлювалися на користь російської мови. Також активісти Партії регіонів передали в бібліотеки, школи, дитячі будинки, багатодітним сім’ям сотні книжок російською мовою — і класику, і науково-популярні видання. 50 тисяч підписів на підтримку мовного закону, зібраних у рамках першого етапу акції, луганські регіонали передали в парламент ще п’ятого червня.
Алла АНТІПОВА.
Крим. На головній площі Сімферополя відбулася соціально-патріотична акція «Я люблю Крим» на підтримку прийняття Верховною Радою України Закону «Про засади державної мовної політики».
Учасники акції прийшли на площу Леніна з плакатами «Закон про мови є! Так тримати!», «Я люблю Крим і розмовляю рідною мовою» та ін. В акції взяли участь декілька десятків осіб, у тому числі й діти. Серед них народні депутати, глави республіканських комітетів і міністерств.
Як зазначив заступник Голови Верховної Ради АРК Григорій Іоффе, прийнятий законопроект не принижує жодну з мов, а навпаки підносить. «Я цілком підтримую позицію єдиної команди Партії регіонів у цьому питанні», — сказав він.
Водночас лідер меджлісу кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради Мустафа Джемілєв вважає закон про засади державної мовної політики неприйнятним для кримських татар. «Для нас цей закон неприйнятний», — заявив він. Мустафа Джемілєв додав, що кримські татари розглядають себе як корінний народ України, тому ситуація із кримськотатарською мовою не повинна залежати від чисельності її носіїв.
Роман ЧЕРЬОМУХІН, Вікторія КРАВЧЕНКО.
Фото Ліни КУЩ та прес-служби Луганської обласної  організації Партії регіонів.
Мітинг біля адміністрації Президента України, учасники якого вимагали у глави держави не підписувати закон Ківалова—Колесніченка.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.