Опозиція вимагає увімкнути в парламенті систему особистого голосування депутатів «Рада» та переголосувати скандальний законопроект про засади державної мовної політики. І лише тоді готова відновити свою участь у роботі парламенту. Про це заявили на брифінгу заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко (на знімку праворуч) та народний депутат Арсеній Яценюк.
М. Томенко повідомив, що 14 народних депутатів у своїх заявах підтвердили, що під час голосування за мовний законопроект були фальсифікації, а їхні картки проголосували без їхнього відома. Що стосується його картки, розповів політик, керівники фракції Партії регіонів сказали таке: «Мовляв, у Верховній Раді краде, хто хоче, тож треба було стерегти свою картку». «Ми не визнаємо законність голосування за законопроект про мови, і тут немає навіть дискусії», — сказав М. Томенко. Він також підтвердив, що 4 липня таки відбулася неформальна зустрічі представників опозиції з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином, на якій глава парламенту запевнив, що не підпише мовний закон. Однак деталі цієї зустрічі вирішено не розголошувати.
А. Яценюк додав, що система особистого голосування депутатів змонтована і може бути увімкнена через 10 секунд після підписання Головою Верховної Ради чи будь-ким із президії парламенту вказівки відповідному технічному департаменту щодо увімкнення цієї системи.
А. Яценюк заявив, що негайне ввімкнення нової системи голосування, яка була змонтована за часів його головування у парламенті, є ключовою вимогою опозиції стосовно відновлення діяльності чинного парламенту. «Наша чітка вимога — особисте голосування кожного народного депутата і виконання основної конституційної норми щодо голосування народними депутатами особисто, — сказав він. — Якщо нова система «Рада» буде увімкнена, тоді можна буде сказати, що парламент буде працювати. Хочуть розглядати законопроекти — будь ласка, в зал, і кожен голосує особисто і несе персональну відповідальність. За інших обставин це не є парламентом. За інших обставин будь-яке голосування у Верховній Раді є аналогічним тому, що голосувати у фан-зоні Києва».
М. Томенко також повідомив, що в парламенті зареєстровано його та А. Яценюка проект постанови, яка передбачає визнати недійсним голосування за законопроект про мови. За його словами, Комітет з питань культури має завершити доопрацювання порівняльної таблиці до мовного законопроекту в другому читанні, й лише за таких умов опозиція піде на його повторний розгляд. «Наші вимоги такі: визнання голосування таким, що сфальсифіковано; забезпечення персонального голосування і виконання процедури розгляду законопроекту в другому читанні, як це передбачають Конституція і чинний Регламент», — підкреслив М. Томенко.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.