Нещодавно головний архітектор Києва Сергій Целовальник заявив про плани розділити столичний зоопарк на дві частини: територію, де будуть розміщені тварини, і науково-дослідний центр. Мовляв, цього вимагають місцеві мешканці, яким не дають спокою крики й запахи, що доносяться із Шулявської балки, де вже сто років розташовується зоосад. У свою чергу депутат Київради, архітектор Андрій Миргородський в інтерв’ю одному із центральних видань розповів про потенційну можливість переїзду зоопарку із центру міста на Труханів острів. Мовляв, там можна створити комфортніші умови для тварин.
Таке рішення зодчий, відомий як один з реконструкторів скандального Гостинного двору, пояснює тим, що розплідник перебуває в жалюгідному стані, а тварини потребують термінової реабілітації, повідомляє «Обозреватель».
Чутки про таке переселення з’явилися ще восени минулого року. Але тоді місцева влада в особі першого заступника голови КМДА Олександра Мазурчака запевнила киян, що місце прописки зоопарку ніхто не збирається міняти.
У нашого зоосаду, ще нещодавно веселого, доброго та улюбленого дітьми й дорослими, нині досить дивний піар. З якоюсь фатальною періодичністю за його парканом гинуть мешканці. І це відбувається не перший рік. Зміна керівництва на ситуацію не впливає. Сумна слава про київський зоопарк докотилася до Європи. Його виключили з Європейської асоціації зоопарків і акваріумів за погані умови утримання звірів. За кілька років від майже 500 мешканців звіринцю залишилося лише близько половини. Серед жертв — слон, верблюди, олені, страус, зубр, бізон, лама, крокодил, безліч птахів, які так і не вилупилися з яєць через те, що дирекція зоопарку не заплатила за електроенергію і заморозила пернате потомство...
У свою чергу, коментуючи зростання смертності вихованців, керівництво Київського зоопарку посилається на брак фінансування та запевняє, що більшість тварин померли «від старості».
Захисники тварин іншої думки. Вони неодноразово заявляли: «братів наших менших» свідомо труять і доводять до смерті поганими умовами утримання (журналісти навіть охрестили цей парк «зоологічним концтабором і зооморгом»). Навіщо? Припущень висувалося кілька, серед яких дедалі частіше фігурувала версія в такий спосіб знищити зоопарк, щоб заволодіти ласим шматочком землі в центрі столиці.
— Київський зоопарк — це об’єкт природно-заповідного фонду загальнодержавного значення. І його межі, хоча б на метр, можна пересунути тільки указом Президента. Якщо Целовальник вважає, що можна кудись перенести зоопарк, то він помиляється. Так само помилявся в 2007 році голова КМДА Леонід Черновецький, заявляючи про плани перенесення зоопарку у Вишгород і підіграючи в такий спосіб забудовному бізнесу, —коментує ситуацію представник Національного екологічного центру України Олег Андрос.
На думку експерта, заява головного столичного архітектора — «провокація й перевірка громадськості на готовність протистояти дерибану київської землі».
На знімку: Київський зоопарк — улюблене місце відпочинку столичних дітей і їх батьків.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ (з архіву «Голосу України»).