Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Віталій Гудзенко (фракція Блоку Петра Порошенка) ініціював внесення на розгляд парламенту законопроекту щодо підвищення рівня престижності педагогічної праці.
У березні минулого року Кабінет Міністрів суттєво змінив умови оплати праці педагогічних працівників дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів І—ІІ рівнів акредитації та інших навчальних закладів і установ освіти тощо. Зокрема, було змінено розмір надбавок педагогічним працівникам за престижність праці з фіксованого — 20 та 50 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) на так званий гнучкий — від 0 до 20 чи 50 відсотків. Такі дії уряду призвели до значного зниження рівня заробітної плати зазначеної категорії працівників.
«До мене звернулися голови Сквирської та Ставищенської районних організацій Профспілки працівників освіти і науки України від імені двох тисяч педагогів навчальних закладів зазначених районів Київської області щодо порушення їхніх прав на належну оплату праці. Освітяни скаржаться, що нововведення Кабміну призвели до їхнього зубожіння, оскільки на тлі підвищення цін на продукти харчування, одяг, тарифів на комунальні послуги їх було позбавлено доплати за престижність педагогічної праці, що призвело до скорочення заробітної плати на 300—700 гривень щомісячно. У зв’язку з цим я звернувся з депутатським запитом до міністра освіти та науки України з проханням вжити всіх заходів задля недопущення скорочення фінансування освітньої галузі. Крім цього, вніс на розгляд Верховної Ради України законопроект стосовно підвищення рівня престижності педагогічної праці, щоб відновити соціальну справедливість освітян в їхніх конституційних правах», — підкреслив Віталій Гудзенко.
Ініціатор законопроекту вважає, що Кабінету Міністрів не варто поліпшувати фінансові показники державного бюджету шляхом скорочення заробітних плат працівникам сфери освіти. «Переконаний, що уряд не має права розв’язувати фінансові проблеми держави за рахунок працівників освітньої галузі. Ми не повинні допускати зниження і так невисокого рівня життя вчителів і викладачів», — наголосив Віталій Гудзенко.