Такий ранній початок нашого національного чемпіонату щоразу дивує: спека, відпустки. Гравці збірної, котрі брали участь у Євро-2012, фактично були позбавлені відпочинку. Про причини старту саме в середині липня аргументованих і, що найважливіше, офіційних пояснень у головних футбольних відомствах (ФФУ, ПЛУ) не отримати. Ніби і не чують чиновники голосів журналістів, уболівальників, власне, для яких і проводиться національний чемпіонат, їхнього прохання внести ясність у цій важливій ситуації.
До речі, у країнах з подібним до нашого кліматом (Польщі, Німеччині тощо) національні турніри розпочинаються у серпні. У нас дехто каже, що українським клубам треба встигнути набрати форму до старту в єврокубках, а відтак — провести якомога більше турів для набуття ігрової практики. А німцям і полякам хіба не треба досягати необхідних кондицій?
Інше заперечення: у нас у грудні може прийти справжня зима з усіма її «зручностями» — холоднечою, снігом. Але, шановні, по всій центральній і західній Європі у листопаді—грудні теж не спекотно. Однак там є достатньо стадіонів, на яких вболівальники дискомфорту не відчувають. От, скажімо, в Амстердамі на «Аякс Арені» почуваєшся, мов у театрі. Приходять люди на матч, якщо бажають, то здають теплий одяг у гардероб, залишаючись у футболках, сорочках. Комфорт найвищого ґатунку, бо дах над стадіоном розсувний. І дощ, сніг та мороз не страшні.
Нещодавно ми були свідками схожої ситуації й у Варшаві, де з’явився новий стадіон імені «Кзімежа Гурського». І приємно, що тепер і у нас є вісім стадіонів європейського рівня: у Києві, Одесі, Дніпропетровську, Харкові, Сумах, Запоріжжі, Донецьку, Львові. На «Донбас Арені» є підігрів трибун. Оце справжня турбота про своїх уболівальників.
Хочеться вірити, що поступово й інші міста, де є клуби Прем’єр-ліги, почнуть щось робити, маючи за приклад згадані населені пункти. Принаймні зведуть над трибунами дах. Тоді відпаде проблема великої зимової перерви.
Але от парадокс: окремі наші елітні споруди опиняються в ситуаціях, м’яко кажучи, дивних. Візьмемо хоча б місто Лева, мешканці якого мають пишатися «Ареною Львів». Там, як відомо, успішно відбулися матчі Євро-2012, упевнено почувається наша національна збірна. Однак виявляється, що з якихось відомих лише керівництву місцевих «Карпат» причин цю суперсучасну споруду вони ігнорують. Можливо й очільники «Арени Львів» виявляють непоступливість. Але, як би там не було, команда повернулася на старий стадіон «Україна». І вже триває продаж сезонних абонементів саме на цю арену. А там, як відомо, обмаль зручностей для вболівальників, жодних — для представників ЗМІ.
Одне слово, маємо самі запитання. І дуже хотілося б почути на них зрозумілі відповіді...
Віктор БРАНИЦЬКИЙ, спортивний оглядач «Голосу України».