Євро-2012 увійде в історію країни як успішний комунікаційний та іміджевий проект для майбутніх інвесторів.
 Новий Митний кодекс, за оцінками експертів, збільшив інтенсивність операцій з митного оформлення вантажів щонайменше на 20 відсотків.
 Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв — майже не говорив про ціни на газ і майже не цікавився футболом.
Імідж, дорожчий за гроші
Хто б сумнівався, що футбол «розігріє» уяву інвестора! Хоч доходи від найбільш резонансного проекту року не виправдають його сподівань, але нема лиха без добра. Якщо поглянути на нові мости, стадіони і аеропорти, то вони, справді, на рівні європейських.
І ще. Додана вартість від Євро-2012 врятувала нашу економіку від рецесії, активізувала внутрішній споживчий попит. Якщо зважити, що цього року кількість наших мільйонерів зросла до 2291-го чоловіка, то хто б сумнівався у купівельній спроможності користувачів сучасних інфраструктурних об’єктів?
Нарешті проект Євро-2012 сприяв прискореній адаптації нашого законодавства до європейського — ми стаємо європейцями і де-факто, і де-юре...
Коли я все це виклав одному поважному європейському капіталісту, він зареготав, згадавши про наше аеротаксі за 2,5 тисячі євро на годину. Кожен мій «плюс» він перекрив кількома «мінусами». Окупність нових об’єктів потребуватиме платоспроможного споживача, якого на загал зараз немає в Європі, не тільки в Україні. Але гірше там, де мало не половина громадян працює хіба що за їжу Де уряди займаються демагогією і популізмом, збираючись на вибори. Стадіони у вас модернові, погодився він, але споживання з європейським не співмірне. Ви влаштували, справді, грандіозне свято, але його фініш — підсвідомий плюс, бо зупиняє важкоокупні витрати, розбазарювання бюджетних ресурсів, корупційні схеми — підсумував інвестор.
Чому «підсвідомий» — це ясно. Левову частку проектних витрат узяла на себе держава, недарма щомісяця бюджет недоотримував мільярди гривень доходів. За рахунок яких програм тепер покриватимемо дефіцит? Червень не сприяв нашому експорту, як і травень. Рожеві мрії про рясні валютні опади від уболівальників пролилися звичайним дощем. Ми очікували на готівку, гості розраховувалися картками. Ми пропонували борщ і вареники, вони купували хот-доги і пиво. Ми їх чекали у музеях і театрах, вони йшли на стадіони (прибутки за квитки належать УЄФА). Гості виявилися такими само, як ми, про що люблять підкреслювати організатори Євро-2012, — тим більш прикро, що на тому спеклися. Дякувати, це не зменшує ваги іміджевого ефекту від проведення Євро-2012, який цілковито в активі заряджених футболом уболівальників. «Ваші привітні люди — це справжнє відкриття для гостей з Європи, — а це дорожче за гроші», — визнав мій скептичний інвестор.
Про іграшки з Ганновера
— А ваші вболівальники — справжнє відкриття для нас, — відповів я тією ж монетою. І не втримався, щоб не розповісти про німецьких фанів з Ганновера, які привезли з собою іграшок та одягу на 16 тисяч євро для вихованців полтавської школи-інтернату. В цій історії мене однаково вразило те, що гуманітарні вантажі від ганноверців уже стали правилом, і те, що місцеві музеї відмовилися піднімати ціни за відвідування, поки не відгостюють німецькі фани, і те, що гуманітарна допомога цього разу застрягла десь на київській митниці. Про митницю я й словом не прохопився, бо про неї інвестор відгукувався схвально. Я не заперечував.
У червні набрала чинності нова редакція Митного кодексу, яка, поза сумнівом, підняла ефективність роботи цієї служби. Істотно скорочено вплив так званого людського чинника у процесі контролю за імпортом-експортом і оформлення усіх митних процедур. Проти другої декади травня в країну завезли на 20 відсотків товарів більше, а за перші два тижні червня від митниці надійшло в скарбницю 5,4 мільярда гривень платежів — на 26 відсотків більше, ніж за аналогічний період минулого року. Чи не головне достоїнство нового Митного кодексу — він дає змогу компаніям оформляти вантажі на будь-якій митниці, а не за місцем реєстрації . За словами глави ДМСУ Ігоря Калєтніка, станом на 25 червня вже перераховано до держбюджету 50 мільярдів гривень. Аби не збити цей ритм, перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський розцінив як передчасну ідею об’єднання Податкової та Митної служб.
Від ефективної роботи Митної служби залежить дуже багато. Обмежена динаміка бюджетних доходів від експорту і помірний приплив твердої валюти від Євро-2012 унеможливлюють поліпшення платіжного балансу країни, посилюють девальваційні очікування в суспільстві. Природне бажання Нацбанку і державних банків зосередити у себе тверду валюту спричинило на початку місяця зростання курсу долара на міжбанківському ринку і відчутну нестачу гривневої ліквідності у банківській системі. Нацбанк погасив попит на валюту, підтримавши гривню, але за відносно стабільний курс cплатив дуже високу ціну і, зрештою, знову посилив резервні вимоги до комбанків. 
Мотивація зрозуміла — обмежити доступ до вільних коштів, відбити бажання у комерційних банків нагромаджувати тверду валюту за низькими ставками. Але така мотивація згубна для економіки, оскільки це відвертає банки від головного свого призначення — кредитувати! І не вельми оригінальна — нічого кращого за утримання відносної стабільності шляхом валютних інтервенцій Нацбанк ще не пропонував, хоч мав би. Наші іграшки, наприклад, не поступаються тим, що з Ганновера, за цінами, але різняться за якістю. І заробітні плати наших виробників менші за європейські у кілька разів. Через переоцінений курс гривні — у тім числі.
Хто кого відфутболив
Велика гра відфутболила політику — і за це їй особлива подяка. Якби, приміром, візит Прем’єр-міністра РФ Дмитра Медведєва відбувся на місяць раніше, то йому б не сушили місце у Донецьку під час матчу Іспанія—Португалія. Але в урядових ложах стадіонів, які приймали гостей Євро-2012, було чимало «сухих» місць. 
 Поза тим, кого хвилювало, що Дмитро Медведєв не відвідав Донецьк, а Ангела Меркель — Львів?! Це не обходило навіть згаданого вище інвестора, який, на диво, давав короткі і вичерпні відповіді на будь-яке запитання. На його думку, Дмитро Медведєв не говорив у Києві про вартість газу, бо це не його парафія. А глава «Газпрому» Олексій Міллер лякав Україну судом за можливий недобір контрактного газу, аби чимось заповнити паузу — переговори з перегляду цін на газ не ведуться, а така ініціатива росіян може спричинити зустрічний позов України з малопередбачуваними наслідками. Передумови для зниження цін на газ для України є, — вважає інвестор. Адже «Газпром» неодноразово заявляв про свій намір відмовитися від «формульного підходу» до розрахунку ціни, що прив’язує хоч так, хоч так вартість газу до котирувань мазуту і газойлю. Отже, зниження вартості нафти марки brent у квітні-грудні цього року може адекватно позначитися на російських цінах на газ для України. Може, але не позначиться з двох причин. По-перше, котирування нафти на міжнародних ринках неабияк залежать від спекулятивних та політичних міркувань. По-друге, «Газпром» і Росія зацікавлені у протилежному. Прем’єр-міністр  Д. Медведєв під час свого візиту до Києва сказав між іншим дуже важливу річ: зміна контрактних домовленостей можлива тільки на міждержавному, а не корпоративному рівні.
...Дмитро Медведєв майже не говорив про газ і майже не цікавився футболом. Я б сказав, навіть зовсім не говорив і не цікавився, аби не причетність до процесу наших високопосадовців. Глава Міненерговуглепрому Юрій Бойко гаряче запевняв країну, що з росіянами погоджено зменшені обсяги природного газу на 2013-й рік, та ба! Віце-прем’єр-міністр Борис Колесніков небажання Дмитра Медведєва завітати на футбол у Донецьк пояснив... особливостями безпеки на велелюдді, не інакше як чогось не добудували? «Аеросвіт» часті затримки рейсів під час чемпіонату виправдовував тим, що бракувало повітряних суден — не докупили. Укрзалізниця списує часті поломки швидкісних електропоїздів непристосованістю залізничних колій — напевно чогось не врахували.
Одразу по закінченні футбольного свята уряд підняв: на 8 гривень заробітну плату (до 1102 гривень), на 6 — мінімальні пенсії (до 884) і на 7 — прожитковий мінімум (до 1044). Не інакше як знову доплатили не по-європейськи.
Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.